ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Εκτός ορίων οι Τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο: Αποστρατικοποίηση νησιών, ελεύθερος εναέριος χώρος, δικαιώματα σε έρευνα-διάσωση
Sunday
11/10/2020
21:26 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
0

 

 

Κ. Σαρικάς, 11 Οκτωβρίου 2020

 

 

 

Νεκρή ζώνη θέλει το Αιγαίο ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που βάζει επί τάπητος προκλητικές και ανεδαφικές απαιτήσεις. 

 

Σε «νεκρή» ζώνη θέλει να μετατρέψει το Αιγαίο η Άγκυρα αυξάνοντας συνεχώς τις διεκδικήσεις της τόσο για το καθεστώς των Ελληνικών νησιών όσο και για τα δικαιώματα που δήθεν έχει στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο.

Ενδεικτική είναι η προαναγγελία άσκησης του πολεμικού της ναυτικού με πραγματικά πυρά από τις 26 έως και τις 28 Οκτωβρίου-ανήμερα δηλαδή της Εθνικής μας εορτής για την επέτειο του ΟΧΙ- στην «καρδιά» του Αιγαίου μεταξύ Εύβοιας, Σκύρου και Ψαρών. Η προκλητική Τουρκική navtex ήταν η απάντηση όπως υποστηρίζουν οι γείτονες στην ναυτική οδηγία που εξέδωσε το Πολεμικό μας Ναυτικό για άσκηση με πραγματικά πυρά στις 29 Οκτωβρίου στο πεδίο βολής ‘’Καράβια’’ στο Μυρτώο Πέλαγος μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου. Ημέρα εθνικής εορτής για την Τουρκία όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά τα μέσα ενημέρωσης των γειτόνων.

Ουσιαστικά δηλαδή ακόμα και για άσκηση του Ελληνικού Πολεμικού ναυτικού εκατοντάδες μίλια μακριά από τις Τουρκικές ακτές η Άγκυρα θέτει θέμα καταπάτησης του μνημονίου Γιλμάζ-Παπούλια και απαντά με δική της navtex σε περιοχή μια ανάσα από την Εύβοια. Αυτό που επιχειρεί όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές είναι να θέσει ολόκληρο το Αιγαίο σε καθεστώς αμφισβήτησης ακόμα και δυτικά του 25ου Μεσημβρινού.

Την ίδια ώρα εκδίδει αντι-navtex σε κάθε Ελληνική προαναγγελία για άσκηση ακόμα και φορητού οπλισμού σε όλα τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Το έκανε τις τελευταίες ημέρες τόσο για την περιοχή της Λέσβου όσο και της Χίου όταν οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις εξέδωσαν ναυτική οδηγία για άσκηση μικρής κλίμακας σε επίπεδο Μονάδας με ελαφρά όπλα σε περιοχές Εθνικής κυριαρχίας στα ακριτικά νησιά του Αρχιπελάγους.

Ταυτόχρονα τόσο τα Τουρκικά μαχητικά όσο κυρίως τα αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου CN235-πρόσφατα η Τουρκία ενισχύθηκε και με ATR- σχεδόν καθημερινά προχωρούν σε πτήσεις αμφισβήτησης τόσο του FIR Αθηνών όσο ακόμα και του Εθνικού Εναέριου Χώρου γύρω από τα Ελληνικά νησιά.

Τον περασμένο Αύγουστο καταγράφηκε όμως ρεκόρ παραβιάσεων και των Ελληνικών Χωρικών Υδάτων από Τουρκικά πολεμικά πλοία και σκάφη της Τουρκικής ακτοφυλακής. Σε 625 περιπτώσεις τα πλοία των γειτόνων προσέγγισαν Ελληνικά ακριτικά νησιά και όχι μόνο, σε απόσταση μικρότερη των 6 μιλιών ή δεν τήρησαν τους κανόνες αβλαβούς διέλευσης όταν περνούσαν από διαύλους ακόμα και στην καρδιά του Αιγαίου ανάμεσα σε Ελληνικά νησιά.

Ανάλογα προκλητικοί εμφανίστηκαν και σε περιστατικά έρευνας και διάσωσης μέσα στο Ελληνικό FIR, περιοχή στην οποία την πλήρη ευθύνη έχουν σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς οι Ελληνικές αρχές. Χαρακτηριστικά είναι όσα έγιναν μεταξύ Χάλκης και Τήλου Δυτικά της Ρόδου όταν σκάφη της Τουρκικής ακτοφυλακής παρενόχλησαν με εξαιρετικά επικίνδυνο τρόπο και χρήση ακόμα και προβολέα Ελληνικό SUPER PUMA το οποίο είχε σπεύσει για να περισυλλέξει μετανάστες.


Η Άγκυρα δηλαδή αμφισβητεί πλέον ευθέως την Ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο σε ξηρά, θάλασσα και αέρα και επιχειρεί να μετατρέψει το Αρχιπέλαγος σε μια μεγάλη ‘’γκρίζα’’ περιοχή όπου Ελλάδα και Τουρκία θα έχουν τα ίδια δικαιώματα και μάλιστα με τα Ελληνικά ακριτικά νησιά να είναι αποστρατικοποιημένα χωρίς αμυντική θωράκιση.

Οι καθημερινές εμπρηστικές δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων για το Αιγαίο, τα νησιά, τον εναέριο και θαλάσσιο χώρο καταδεικνύουν ότι η Άγκυρα επιχειρεί να πάει στις διερευνητικές με όλες της τις παράλογες αξιώσεις πάνω στο τραπέζι.

 

δείτε ΦΩΤΟ της συγκεκριμένης ανάρτησης εδώ.

 

 

Πηγή: newpost.gr

 

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.