ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

«Έμπλεξε» ο Ζελένσκι μετά την αναφορά του στο Ολοκαύτωμα
Friday
25/03/2022
23:07 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Βολοντίμιρ Ζελένσκι Ουκρανικό
0

_.

 

 

 

Efsyn.gr, 21 Μαρ. 2022

 

 

 

Μια εκρηκτική ομιλία με συσχέτιση της ρωσικής εισβολής με το μεγάλο έγκλημα των Ναζί, οι πολλές αντιδράσεις και η αναδίπλωση του Ουκρανού προέδρου.

Την ώρα που ο Ουκρανός πρόεδρος συνεχίζει την διαδικτυακή παγκόσμια περιοδεία του προκειμένου να ασκήσει πίεση στη διεθνή κοινότητα και να αποκομίσει οφέλη στην πολεμική αντιπαράθεση, η «στάση» που έκανε στο Ισραήλ μάλλον του γυρίζει μπούμερανγκ.

Η χθεσινή ομιλία του στο ισραηλινό κοινοβούλιο μεταδόθηκε ζωντανά και σε πλατείες της χώρας, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να προσπαθεί να επενδύσει στη συλλογική και ιστορική μνήμη του ισραηλινού λαού συγκρίνοντας τα δεινά της χώρας του με το Ολοκαύτωμα.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χρησιμοποίησε τα λόγια της πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Γκόλντα Μέιρ, γεννημένης στο Κίεβο, αναφέροντας «σκοπεύουμε να ζήσουμε, αλλά οι γείτονές μας θέλουν να μας δουν νεκρούς».

Συνέκρινε, ακόμη, τις πράξεις των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων με τη ναζιστική Γερμανία αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι Ρώσοι θέλουν να εξοντώσουν τη χώρα του στο πλαίσιο μιας «τελικής λύσης», ενώ διερωτήθηκε γιατί το Ισραήλ δεν στέλνει πυρομαχικά στην Ουκρανία και δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα. 

«Όλοι γνωρίζουν ότι τα συστήματά σας αντιπυραυλικής άμυνας είναι τα καλύτερα… και ότι σίγουρα μπορείτε να βοηθήσετε τον λαό μας, να σώσετε τις ζωές των Ουκρανών, των Ουκρανών Εβραίων. Μπορούμε να ρωτήσουμε γιατί δεν μπορούμε να λάβουμε όπλα από εσάς, γιατί το Ισραήλ δεν έχει επιβάλει ισχυρές κυρώσεις στη Ρωσία ή δεν ασκεί πίεση στις ρωσικές επιχειρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή είναι δική σας, αδέρφια και αδερφές, και τότε πρέπει να ζήσετε με την απάντησή σας. Είναι δυνατό να κάνετε τη διαμεσολάβηση μεταξύ των χωρών, αλλά όχι μεταξύ καλού και κακού. Αναρωτιόμαστε γιατί το κράτος του Ισραήλ δεν μας δίνει όπλα» είπε χαρακτηριστικά.

Οι αντιδράσεις δεν άργησαν να έρθουν, όμως, καθώς Ισραηλινοί βουλευτές και υπουργοί άσκησαν κριτική στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι σημειώνοντας ότι «το Ολοκαύτωμα δεν είναι πόλεμος» και προσθέτοντας ότι οι επιθέσεις στο Ισραήλ ήταν ακραίες και πως η ομιλία του ήταν ωμή.

Ο Γιοάβ Κις, βουλευτής του Λικούντ, σημείωσε μέσω Twitter: Ο πόλεμος είναι κακός, δύσκολος και δημιουργεί αναίτια θύματα και αιματοκύλισμα. Δεν είναι όμως Ολοκαύτωμα. Το Ολοκαύτωμα, ανάμεσα σε άλλα, είναι γενοκτονία, φούρνοι, θάλαμοι αερίων, μαζικοί τάφοι και δολοφονίες γυναικών και παιδιών. Η μοναδική λέξη για να περιγράψει το Ολοκαύτωμα είναι Ολοκαύτωμα».

Μερική αναδίπλωση

Μετά τις αντιδράσεις, ο Β. Ζελένκσι προχώρησε σε μερική αναδίπλωση και σε νεότερο μήνυμά του στο Telegram, ανέφερε ότι «εκτιμώ της προσπάθειες του πρωθυπουργού Μπένετ. Φυσικά το Ισραήλ έχει συμφέρον να υπερασπιστεί τους πολίτες του, το κατανοούμε αυτό».

Στη συνέχεια ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ προσπαθεί να βρει τόπο ώστε να πραγματοποιηθούν συνομιλίες στην Ιερουσαλήμ για να προσθέσει: Είμαστε ευγνώμονες για αυτό. Αργά ή γρήγορα θα αρχίσουμε συζητήσεις με τη Ρωσία. Ίσως στην Ιερουσαλήμ, είναι το σωστό μέρος για να κάνουμε ειρήνη». 

«Απαγορεύονται οι συγκρίσεις με το Ολοκαύτωμα»

Σήμερα ήρθε και το επικριτικό σχόλιο και από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ. Ο Ναφταλί Μπένετ διεμήνυσε ότι «απαγορεύεται να συγκρίνει κάποιος το οτιδήποτε με το Ολοκαύτωμα».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός πρόσθεσε πως αντιλαμβάνεται ότι ο Ζελένσκι είναι «ένας ηγέτης που μάχεται για τον λαό του, αλλά προσωπικά πιστεύω ότι απαγορεύεται να εξισώνει κάποιος το Ολοκαύτωμα με οτιδήποτε άλλο».

Παρόλα αυτά δεσμεύτηκε να συνεχίσει να εργάζεται μαζί του και με άλλους συμμάχους για την γεφύρωση του χάσματος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

 

Πηγή: efsyn.gr

 

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.