ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Eνημέρωση έκδοσης τεύχους των «Τετραδίων», αφιερωμένο στα 200 χρόνια από 1821
Tuesday
23/02/2021
19:28 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος 1821 200η ΕΠΕΤΕΙΟΣ Λουκάς Αξελός
0

 

 

 

Λουκάς Αξελός, 25 Ιανουαρίου 2021

 

 

 

 

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Όταν στα τέλη του 2018 κάναμε τις πρώτες συζητήσεις στην Σ.Ε. των «Τετραδίων» για την προετοιμασία του τεύχους με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, αυτό που δέσποζε στην σκέψη μας ήταν ότι θα έπρεπε να καταβάλουμε όλες τις δυνατές προσπάθειες για την έκδοση ενός αφιερώματος που θα στεκόταν με προσήλωση και σεβασμό στο μέγα γεγονός, ένα αφιέρωμα στο οποίο δεν θα είχαν θέση η ιδεολογική χρήση της ιστορίας και η παρουσίαση ενός 1821 στα μέτρα της σύνολης σημερινής μας παρακμής.

Δύο και πλέον χρόνια κράτησε η περιπέτεια αυτή και τολμώ να πω, με όλο τον κίνδυνο να σας προκαταλάβω, ότι για τα μέλη της τριμελούς γραμματείας (τους Δημήτρη Δεληολάνη, Βασίλη Ασημακόπουλο και εμένα στον ρόλο και του γενικού συντονιστή), η Ιθάκη δεν μας έδωσε μόνον το ωραίο ταξίδι, αλλά και το συμπέρασμα ότι δεν την βρήκαμε διόλου φτωχική.

Έχοντας πλέον, τυπωμένο ανά χείρας, το πλουσιότερο σε ύλη (450 σελίδες) και συνεργάτες (25), τεύχος μας, θέλουμε, χωρίς λόγια περιττά, να επισημάνουμε ότι είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα.

Πρώτον γιατί τα σχεδιασθέντα και συμφωνηθέντα επετεύχθησαν πλήρως και στον αυστηρά καθορισμένο χρόνο, γεγονός ασύνηθες στα καθ’ ημάς στην Ιερουσαλήμ.

Δεύτερον, γιατί στο εγχείρημα αυτό ανταποκρίθηκαν, πλην κυριολεκτικά ελαχίστων, όλοι οι προσκληθέντες, με κείμενα κριτικού στοχασμού που -κατά την γνώμη μας- φωτίζουν με επάρκεια και σε ικανοποιητικό βαθμό, πλείστες όσες πλευρές της Παλιγγενεσίας και δη από ποικίλες και διαφορετικές πτυχές, γεγονός που δίνει την δυνατότητα για μια σφαιρικότερη αποτίμηση της ανεπανάληπτης αυτής εφόδου στους ουρανούς.

Τρίτον γιατί η συμμετοχή στο παρόν εγχείρημα, η συγκέντρωση δυνάμεων και πυρός, δείχνει, χωρίς όμως αυταπάτες, ότι «ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει» και πολλά θα κριθούν από την περαιτέρω ενίσχυση αυτού που θα  μπορέσουμε να θεωρήσουμε ως σοβαρή επιστημονική και συνεκτική πολιτισμική εθνικο-λαϊκή παρέμβαση/αντίσταση απέναντι στον επελαύνοντα και υπερεκχυλίζοντα τον δημόσιο βίο ιστορικό και πολιτικό αναθεωρητισμό.

Στο αφιέρωμα, πλην των μελών της τριμελούς γραμματείας Λουκά Αξελού, Βασίλη Ασημακόπουλου και Δημήτρη Δεληολάνη και των μελών της Σ.Ε. του περιοδικού Ηλία Νικολόπουλου και Πέτρου Παπαπολυβίου συμμετείχαν οι: Βάσσης Λαοκράτης, Δημητρόπουλος Κώστας, Ελληνιάδης Στέλιος, ‘Ηφαιστος Παναγιώτης, Κανταρτζή Ευαγγελία, Καραμπερόπουλος Δημήτρης, Καραποστόλης Βασίλης, Καψωμένος Ερατωσθένης, Κοντογιώργης Γιώργος, Μαργαρίτης Γιώργος, Μαυρής Γιάννης, Μπιντούδης Χρήστος, Ντόστας Μιχάλης, Σκλαβούνος Γιώργος, Στοφόρος Κώστας, Τασιόπουλος Γιώργος , Τσιβάκου Ιωάννα, Φιλιππίδης Ηλίας, Φούσκας Βασίλης και Φωτιάδης Κώστας, τους οποίους τα «Τετράδια» ευχαριστούν όχι μόνο για την συμμετοχή τους, αλλά και το πνεύμα συνεργασίας και την συμβολή τους στο να συμπυκνώσουν την όλη τους επιχειρηματολογία σε λόγο τεκμηριωμένο, πυκνό και λειτουργικό.

Σχετικά με τα ζητήματα κυκλοφορίας, παρουσίασης και συζήτησης επί της θεματικής του περιοδικού σας ενημερώνουμε τα παρακάτω:

Α) Μαζί με την παρούσα επιστολή θα σας αποσταλούν 3 PDF που θα περιλαμβάνουν 1) Το εξώφυλλο του περιοδικού, 2) Τα αναλυτικά του περιεχόμενα στα Ελληνικά και τα Αγγλικά και 3) Το Editorial, την αφιέρωση και τους συνεργάτες του τεύχους.

Β) Θα παρακαλούσαμε για διευκόλυνσή μας, λόγω των προβλημάτων που έχουν σωρευτεί, όσες και όσους έχουν αρθρογραφήσει συμμετέχοντας στο παρόν αφιέρωμα, να περάσουν από τα γραφεία μας Μαυρομιχάλη 39 και ώρες 12:00-15:00 (εκτός Σαββάτου) για να παραλάβουν δωρεάν το τεύχος.

Γ) Αν και κοινότοπο να επαναλάβουμε το πόσο κοστοβόρο είναι το όλο μας εγχείρημα, τα «Τετράδια» ως κατεξοχήν α-δέσποτο περιοδικό κρατήθηκαν 40 ολόκληρα έτη όρθια, χάρη στην συνδρομή και των φίλων τους. Γι αυτό και σας καλούμε να βοηθήσετε με όποιον τρόπο κρίνετε εσείς στην διάδοση, προβολή και πώληση του τεύχους (Ένα τεύχος σαν το συγκεκριμένο μπορεί να είναι όχι μόνο καλό, αλλά και χρήσιμο δώρο).

Τέλος, χωρίς ακόμη λόγω των περιορισμών που επιβλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας και με την ελπίδα ότι: Α) Το αφιέρωμα ισχύει για όλο το 2021 και Β) Ότι η πανδημία πιθανόν να υποχωρήσει από το καλοκαίρι και πέρα, εξετάζουμε εν όψει  της σύνολης χρονιάς ορισμένα ενδεχόμενα όπως:

Ι) Να κάνουμε μια (Αθήνα) ή και δύο (Θεσσαλονίκη) εκδηλώσεις παρουσίασης του τεύχους.

ΙΙ) Να οργανώσουμε μιαν ημερίδα ή διημερίδα με βάση το Αφιέρωμα του τεύχους και εισηγητές-ομιλητές τους αρθρογράφους του.

ΙΙΙ) Να οργανώσουμε διάφορες επιμέρους εκδηλώσεις από φορείς που ενδιαφέρονται για το όλο αφιέρωμα ή για επιμέρους θέματά του και με εισηγητές-ομιλητές τους αρθρογράφους του τεύχους, αλλά ενδεχομένως, και άλλους που θα ήθελαν να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιου τύπου διάλογο και

ΙV) Nα παρέμβουμε διαδικτυακά με κάθε τρόπο που θα βοηθούσε στην διεύρυνση του προβληματισμού και του διαλόγου για το 1821.

Για την ώρα το μόνο δεδομένο είναι ότι έχουμε το τεύχος στα χέρια μας. Ας το εκμεταλλευτούμε.

Με τις καλύτερες ευχές

για τον καινούργιο  χρόνο

Για την Σ.Ε. των «Τετραδίων»

 

Λουκάς Αξελός (210 3601956, loukas.axelos@gmail.com)

Yγεία και Τύχη

Υ.Γ. Ευχής έργον θα ήταν η ενημέρωσή μας ότι λάβατε το παρόν email και κυρίως οι τυχόν προτάσεις για καλύτερη οργάνωση της προβολής-διακίνησης του τεύχους και τέλος η δική σας συγκεκριμένη δυνατότητα συμβολής στην προσπάθειά μας αυτή.

 

 

Πηγή: iskra.gr

 

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.