ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

ΕΣΩΣΕ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΚΟΣΜΑΚΗ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΔΕΗ ΤΟΝ ΤΡΕΧΕΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ!
Monday
19/10/2020
17:23 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος Διον. Χοϊδάς Νίκος Στεφανής/ΔΕΗ
0

 

 

Διον. Χοϊδάς, 19 Οκτωβρίου 2020

 

 

Σχετικά με τον Νικο Στεφανή

Ο Νίκος Στεφανής είναι συνταξιούχος επιθεωρητής ορυχείων της ΔΕΗ. Γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε Μηχανολόγος στην Πολωνία, ως παιδί πολιτικού πρόσφυγα, πριν έλθει στην Ελλάδα και προσληφθεί στη ΔΕΗ.

Στο ντοκιμαντέρ «Ο Ασκός του Αιόλου» του Αλατρας, ο Στεφανής κάνει μια σύντομη εμφάνιση όπου καταθέτει μια εξισου ανησυχητικη προβλεψη όπως αυτή που έκανε για το Ορυχείο Αμύνταιου: «Με την απολιγνιτοποίηση που σχεδιάζεται, τα ορυχεία θα παραμείνουν εκτεθειμένα και ασυντήρητα. Αυτό θα οδηγήσει σε αυταναφλέξεις (και μόνιμες εστίες) όπως συμβαίνει τώρα με ορυχεία στις ΗΠΑ.

Σχετικά με το Ορυχείο Αμύνταιου, τώρα:

Αρκετούς μήνες πριν την κατάρρευση του, ο Στεφανης προειδοποιούσε για την αστάθεια των πρανών του και ζητούσε δημόσια την εκκένωση του παρακείμενου οικισμού Αναργύρων. Όπως έλεγε, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η κατάρρευση των πρανών να προκαλέσει εδαφικές διαταράξεις στον οικισμό, με αποτέλεσμα την κατάρρευση των σπιτιών.

Η αστάθεια των πρανών ήταν αποτελεσμα «κακοδιαχειρησης» του επιφανειακου ορυχειου καθως η αποληψη υλικου δεν τηρουσε τις απαραιτητες προδιαγραφες ώστε τα πρανη να εχουν τις προβλεπομενες κλισεις.

Ο πλεον ειδικος σε «πρανη ανθρακοφορων επιφανειακων ορυχειων», στη χωρα μας, είναι ο Μαριος Λεοναρδος (συνταξιουχος διευθυντης της ΔΕΗ) ο οποιος με δημοσιευσεις και σεμιναρια των στελεχων της ΔΕΗ διδασκε τις σωστες τεχνικες αξιοποιησης πρανων ορυχειων χωρις κινδυνο καταρρευσης…)

Με βαση τις διδαχες του Λεονάρδου, ο Στεφανης παρατηρησε, πολλους μηνες πριν την καταρρευση, ότι η αποληψη υλικου στο ορυχειο Αμυνταιου «ειχε παρει στραβο δρομο» και αρχισε να ειδοποιει -χωρις να εισακουεται- τοσο την διοικηση οσο και τα σωματεια εργαζομενων ότι τα πρανη ειχαν καταστει «γεωμετρικως ασταθη».

Αρκετες βδομαδες πριν την καταρρευση η βεβαιοτητα του για την επικειμενη καταρρευση του ορυχειου τον οδηγησε σε κατασταση υστεριας καθως ηταν βεβαιος ότι αυτό θα συμβει ενοσω θα υπηρχε εργατικο προσωπικο μεσα στο ορυχειο με κινδυνο καταπλάκωσης του. Χαρακτηριστικα αναφερω, ότι εφτασε στο σημειο να παρεμβαινει σε αναρτησεις φιλων του στο Φεισμπουκ (ανεξαρτητως θεματος) και να προειδοποιει με σχολια του (άσχετα με τη συζητηση) για την επικειμενη καταρρευση. Τοτε ολοι μας ειχαμε θεωρησει εκνευριστικη αυτή του την επιμονη και καποιοι τον ειχαν αποπάρει.

Καμποσες μερες πριν από την καταρρευση του ορυχείου εμφανιστηκαν επιφανειακες ρωγμες στο εδαφος μεταξυ ορυχειου και οικισμου Αναργυρων. Ο Στεφανης ειδοποιησε να εκκενωθει άμεσα ο οικισμος και να παυσει η ανθρωπινη παρουσια στο ορυχειο, αλλα δεν εισακουστηκε. Για να είναι καλυμμενη η διοικηση κάλεσε τον καθηγητη Καβαδα του ΕΜΠ να μελετησει το φαινομενο. (Αντι να συμβουλευτει τον Μαριο Λεοναρδο, όπως θα ηταν φυσικο…)

Ταυτοχρονα μετακινηθηκαν από το «υποπτο» πρανες καποια λιγα μηχανηματα ενώ όλα τα υπολοιπα αφεθηκαν στη θεση τους.Τις ωρες που προηγηθηκαν της καταρρευσης, ο Καβαδας ανακοινωσε ότι το φαινομενο «παλινδρομησε» και βαινει προς αυτοσταθεροποιηση. Ευτυχως που οι εργαζομενοι ακουσαν τον Στεφανη που ωρυοταν ότι η καταρρευση είναι θεμα ωρων. – και την ημερα που εγινε η καταρρευση δεν πηγαν στη δουλεια. Σωθηκαν ετσι πανω από 150 ψυχες αλλα καταπλακωθηκαν εγκαταστασεις μεγαλης αξιας .

Κατά μια δικαιολογια που προεβαλε η διοικηση, (μετα το συμβαν), για την καταρρευση δεν εφταιγε η «κακοποιηση» των πρανων (΄λογω υπερεκμεταλλευσης) αλλα το υπουργειο πολιτισμου (Κονιορδου) που ειχε δεσμευσει τμηματα του ορυχειου για αρχαιολογικες ερευνες και δεν επετρεπε εργασιες αποκαταστασης των πρανων. Κατά συνεπεια, βρισκομαστε μπροστα σε ένα πολιτικο θέμα συγκαλυψης ευθυνων και ο Στεφανης, εδώ, είναι το ευκολο θυμα για να κουκουλωθει η υποθεση.

Μετα την εκδοση των προκαταρκτικων πορισματων, ο Στεφανης προεβη σε μυνητηρια αναφορα προς τον αντεισαγγελεα του Αρειου Παγου, ζητωντας να διερευνηθουν πιθανες ευθυνες εκθεσης ανθρωπινης ζωης σε κινδυνο, καθοσον η καταρρευση συνεβη χωρις να εχουν προειδοποιηθει οι κατοικοι των Αναργυρων να εκκενωσουν τον οικισμο.

Η μυνητηρια αναφορα κοινοποιηθηκε σε ιστοσελιδες της Βορειας Ελλαδας ενώ ο Αρειος Παγος διαβιβασε την αναφορα στην εισαγγελεια της Φλώρινας, οπου και καταχωνιαστηκε σε καποιο συρταρι χωρις να κληθουν μαρτυρες.

Ταυτοχρονα, η διοικηση της ΔΕΗ ασκησε νομικη διωξη κατά του Στεφανη επικαλουμενη δυσφημιση της εταιρειας και ζητωντας ένα υπερογκο ποσον για αποζημιωση. Προφανώς είναι αντιπερισποασμος και προεργασια για τρομοκρατηση των εργαζομένων ενοψει των επομενων αποφασεων για υποβαθμιση της ΔΕΗ και την παρελκομενη ανεργια που θα ενσκηψει στις λιγνιτοφορες περιοχες, μεχρι και την εκποιηση περιουσιακων της στοιχειων.

Στο κλητηριο θεσπισμα η εισαγγελεας Φλωρινας δεχεται ως αληθεις τους ισχυρισμους της ΔΕΗ ότι, δηλαδη, «ειδοποιηθηκαν εγκαιρα οι κατοικοι» (κατι που σαφως δεν συνεβη) και ότι «απομακρυνθηκε ο εξοπλισμος» (μεγα ψευδος καθως εκσκαφεις και ταινιοδρομοι είναι θαμμενοι κατω από εκατομμυρια τονους καρβουνου και χωματος – σε βαθμο που να αναγκαστει να ανακοινωσει η διοικηση της ΔΕΗ ότι «αφορα εξοπλισμο που ειχε προηγηθει η λογιστικη αποσβεση του»)

Ο ανθρωπος εσωσε δεκαδες ζωες και τωρα κινδυνευει να βρεθει φυλακη και να του παρουν το σπιτι, επειδη καποιοι τα εκαναν σκατα και θελουν να τα κρυψουν κατω από το χαλί.

Ας κανουμε κατι!

Προς τιμην του, ο συνδικαλιστικος εκπροσωπος στο ΔΣ της ΔΕΗ καταψηφισε την προταση παραπομπης του Στεφανη στο δικαστήριο. Αλλα μέχρι στιγμής οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σιωπούν ηχηρότατα…

 

Πηγή: facebook.com/dennis.hoidas

 

 

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.