ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Νέα ήθη στο Προεδρικό Μέγαρο… Κάποιοι επώνυμοι μπορούν να προσέρχονται στα επίσημα δείπνα ξεκάλτσωτοι, με παντόφλες!
Sunday
06/11/2022
16:19 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Αικ. Σακελλαροπούλου ΠτΔ
0

 

 

 

 

Γ. Χαρβαλιάς, 2 Νοεμβρίου 2022

 

 

 

 

 

 

Εχει φανεί από την πρώτη στιγμή ότι η κυρία Πρόεδρος δεν τα πάει καθόλου καλά, ούτε με τις ανάγκες του ρόλου που καλείται να επωμισθεί, ούτε με τις ιδιαιτερότητες του εθιμοτυπικού πρωτοκόλλου της Προεδρίας, ούτε καν με ζητήματα απλής αισθητικής που βγάζουν μάτι.

Παρά το ενδυματολογικό και το…υπόλοιπο  «ρεκτιφιέ» που υπέστη μετά τις πρώτες ατυχείς εμφανίσεις  η δημόσια εικόνα της με τα ανανεωμένα, «κομψά σύνολα», που είναι εμφανές ότι δεν ταιριάζουν στο σουλούπι της, παραμένει μίζερη.

Και καθίσταται ακόμη πιο μελαγχολική με την μορφή που περιφέρεται δίπλα της ως ιερό λείψανο, διατηρώντας μια έκφραση οσιομάρτυρα που οδεύει προς τον σταυρό του μαρτυρίου: Τον θλιμμένο σύντροφο Παύλο που δεν έχει κανένα λόγο, αλλά και καμία θεσμική αρμοδιότητα να εκτίθεται ως συνοδευτική γλάστρα της προέδρου.

Ας πούμε όμως ότι αυτό είναι πρόβλημα της κυρίας Σακελλαροπούλου και του κυρίου Κοτσώνη. Δεν την έκαναν κι από χθες τη δουλειά, ζουν τον μύθο τους και δυσκολεύονται να προσαρμοστούν.

  • Το δικό μας πρόβλημα είναι ότι το συγκεκριμένο ζεύγος που εκπροσωπεί τους Ελληνες μέχρι τα πέρατα της Οικουμένης δεν έχει επίγνωση της εξαιρετικά σοβαρής αποστολής του, και συμπεριφέρεται με τρόπο που ευτελίζει τον προεδρικό θεσμό. Γιατί αντί να προσαρμοστεί, έστω και αδέξια, στις επιταγές του ύπατου αξιώματος  προσπαθεί να φέρει το αξίωμα στα μέτρα της δικής του… μετριότητας.

Προχθές δόθηκε επίσημο δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ολλανδίας. Ενας επώνυμος επιχειρηματίας μεσαίου διαμετρήματος που παριστάνει τον φευγάτο αποφάσισε να κάνει σόου προσερχόμενος στο επίσημο δείπνο με κοντομάνικη πρασινωπή πουκαμίσα ριγμένη έξω από το σκουρόχρωμο παντελόνι-σαλβάρι και ασορτί δίχρωμη καλοκαιρινή παντόφλα.

Ξεκάλτσωτος, σα να έχει βγει από κλινική απεξάρτησης ή από εκδήλωση των Χάρε Κρίσνα. Του έλειπε μόνο το λουλουδένιο στεφάνι…

Δεν θα σταθώ στην επινόηση αυτού του κυρίου, θυμίζοντας ότι ένας ανώνυμος πολίτης που εμφανίστηκε με εκδρομική περιβολή στους κήπους του προεδρικού μεγάρου για την δεξίωση της αποκατάστασης της δημοκρατίας έγινε πρώτο θέμα στα συστημικά φιλοκυβερνητικά μέσα που εξέφραζαν με αγανάκτηση την απορία «ποιος είναι αυτός ο ασεβής».

Μέχρι να καταλάβουν ότι ο «ασεβής» ήταν ένας διακεκριμένος μουσικός που ετοιμαζόταν να φορέσει το κοστούμι του για να συμμετάσχει στην ορχήστρα που θα διασκέδαζε τους καλεσμένους.

Ο κανιβαλισμός λοιπόν εκδηλώνεται αλά κάρτ. Ο εύπορος επιχειρηματίας Ευμορφίδης που εμφανίζεται καλεσμένος σε επίσημο δείπνο με αμφίεση κλοσάρ κρίνεται έως και …χαριτωμένος. «Είναι εκκεντρικός, οικολόγος και βίγκαν. Τον ξέρουμε, έχει και Ολλανδέζα γυναίκα, φίλη της βασίλισσας…».

  • Μάλιστα. Ο επώνυμος μπορεί να χλευάζει το πρωτόκολλο. Παίρνει πρόσκληση που γράφει «ένδυμα βραδινό» και εμφανίζεται με την παντόφλα της υπηρέτριας του. Γιατί είναι «αντισυμβατικός» και έτσι δείχνει την περιφρόνηση του στο σύστημα.

Θα έλεγα ότι ένας πραγματικός αντικομφορμιστής, δεν πάει σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, δηλώνοντας την αντίθεση του δια της απουσίας του. Αλλά από τη στιγμή που εμφανίστηκε, έτσι όπως εμφανίστηκε, η ευθύνη ανήκει σε άλλους.

Αρχικά η φρουρά του Προεδρικού Μεγάρου έπρεπε να τον έχει σταματήσει ελέγχοντας αν πρόκειται για κάποιον διαταραγμένο που έχει υφαρπάξει μία πρόσκληση.

Και αμέσως μετά η υπηρεσία πρωτοκόλλου έπρεπε να του έχει απαγορεύσει την είσοδο, εξηγώντας ότι σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις υπάρχουν συγκεκριμένοι ενδυματολογικοί κανόνες τους οποίους μάλιστα σεβάστηκαν πολύ πιο επιφανείς επιχειρηματίες φορώντας κοστούμι και γραβάτα. Είναι ζήτημα απλής αξιοπρέπειας.

Στην Αγγλία, όπου δεν παίζουν με τις παραδόσεις για να μπεις και στη τελευταία λέσχη πρέπει να φοράς γραβάτα. Και αν δεν φοράς σου δίνουν επί τόπου να φορέσεις. Αλλιώς γυρνάς σπίτι σου.

Στο ελληνικό προεδρικό μέγαρο, ένας τύπος εμφανίστηκε σαν χαβαλές, θεωρώντας ότι πάει βόλτα σε μπιτσόμπαρο.

Η προσβολή δεν είναι προς το πρόσωπο της κυρίας προέδρου και του θλιμμένου…αντιβασιλέως. Είναι προς τον Ελληνικό λαό τον οποίο εκπροσωπεί ο υπέρτατος πολιτειακός θεσμός.

Το να συγχωρούνται εξαιρέσεις επειδή κάποιος επώνυμος αρνείται να συμβιβαστεί με τις νόρμες του τελετουργικού, είναι βαθιά αντιδημοκρατικό. Και η ευθύνη, επαναλαμβάνω δεν ανήκει στον κάθε φαιδρό Ευμορφίδη που νομίζει ότι πουλάει αντικομφορμισμό, αλλά ως επιχειρηματίας συμβιβάζεται μια χαρά με τους κανόνες του συστήματος για να προάγει τις μπίζνες του.

Η ευθύνη ανήκει εξ΄ολοκλήρου στην πρόεδρο που νομίζει ότι τα επίσημα δείπνα προς τιμήν ξένων ηγετών γίνονται στο σαλόνι του σπιτιού της και οι καλεσμένοι μπορούν να προσέρχονται με αμφίεση αποκριάτικου πάρτυ…

 

Πηγή: hellasjournal.com

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.