ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Πώς έγινε βήμα προς βήμα η συγκάλυψη στα Τέμπη
Friday
21/06/2024
21:46 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Ανδριανός Γκουρμπάτσης Σιδηροδρομικό δυστύχημα Τεμπών
0

_.

 

 

 

 

Ανδριανός Γκουρμπάτσης(*), 21 Ιουνίου 2024

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Στις 28 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 23:21 μμ κοντά στον οικισμό Ευαγγελισμός Τεμπών Λάρισας, ο επιβατικός ηλεκτροκίνητος ελκόμενος συρμός INTERCITY (IC) 62 που εκτελούσε προγραμματισμένο δρομολόγιο στη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη συγκρούστηκε / εκτροχιάστηκε με την εμπορική αμαξοστοιχία 63503, που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Αθήνα (Θριάσιο), με αποτέλεσμα τον θάνατο 57 επιβατών, συμπεριλαμβανομένου και του προσωπικού των αμαξοστοιχιών και τουλάχιστον 85 τραυματιών.

Οι εμπλεκόμενες ως άνω στο δυστύχημα αμαξοστοιχίες κινούνταν αντίρροπα – μετωπικά επί της γραμμής καθόδου. Το δυστύχημα στα Τέμπη είναι το πιο θανατηφόρο, τουλάχιστον τα τελευταία 60 έτη, σιδηροδρομικό δυστύχημα στην χώρα. Τα ζητήματα που ανακύπτουν και απαιτούν από τη σχετική δικαστική έρευνα απαντήσεις είναι δύο.

Πιο συγκεκριμένα: Πρώτον, αν υπήρχαν συστήματα ασφαλούς διαχείρισης σιδηροδρομικής κυκλοφορίας (τηλεδιοίκηση, φωτοσήμανση κλπ) για να αποτρέψουν το δυστύχημα και δεύτερον ποια η αιτία του μηχανισμού έκρηξης / πυρκαγιάς και ειδικότερα η δημιουργία του φαινομένου πυρόσφαιρας εντός της οποίας παρατηρείται εκρηκτική καύση και πρόκληση πυρκαγιάς, από την οποία απώλεσαν τη ζωή τους ορισμένα (περί τα 30) εκ του συνολικού αριθμού των 57 θυμάτων.

Για το πρώτο ερώτημα, για το οποίο δεν είμαι αρμόδιος να απαντήσω, έχει απαντηθεί ήδη από τους, διορισθέντας από την αστυνομική αρχή κατά την προανάκριση, δύο πραγματογνώμονες. Ωστόσο ακολούθως και σχετικά με το δεύτερο ερώτημα θα εκφέρω την άποψή μου λόγω της εμπειρίας μου και των εξειδικευμένων γνώσεων μου στη διερεύνηση των πάσης φύσεως πυρκαγιών. Επισημαίνεται ότι στην επίδικη αυτή υπόθεση δεν έχω διορισθεί πραγματογνώμονας, ούτε φυσικά μου έχουν ανατεθεί εκ μέρους συγγενών θυμάτων καθήκοντα Τεχνικού Συμβούλου.

………………….

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

(*) — Βιογραφικό

Πηγή: slpress.gr

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.