ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.
ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.
“ΕΣΤΙΑ”, 18 Σεπτεμβρίου 2020
«Tό Bερολῖνο πιέζει τήν Ἀθήνα γιά τήν ἀποστρατιωτικοποίηση τῶν νήσων», έγραψε η εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ» στο πρωτοσέλιδο της 18ης Σεπτεμβρίου. «Μέ «δόλωμα» τήν ἀπόσυρση τῆς Τέταρτης Στρατιᾶς στά βάθη τῆς Ἀνατολίας», σημείωνε σε υπότιτλο.
Διαβάστε το κεντρικό άρθρο της εφημερίδας προχθές Παρασκευή:
Η ΧΘΕΣΙΝΗ ἐμφάνισις τοῦ Γερμανοῦ πρέσβεως Δρος Ἔρνστ Ράιχελ ἐνώπιον τῆς Εἰδικῆς Διαρκοῦς Ἐπιτροπῆς Εὐρωπαϊκῶν Ὑποθέσεων τοῦ Κοινοβουλίου ἦταν μία ἀληθινή ἔκπληξις.
Ὄχι γιατί ὁ ξένος διπλωμάτης ἀπελογήθη ὅτι «δέν μποροῦμε νά δείξουμε τήν μέγιστη δυνατή σκληρότητα ἔναντι τῆς Τουρκίας γιατί ἄν τό πράξουμε αὐτό θά καταστρέψουμε τίς δυνατότητές μας νά διαμεσολαβήσουμε».
Οὔτε ἐπειδή ἐνεφανίσθη νά μήν καταλαβαίνει τήν κριτική πού ἀσκεῖται στήν Ἑλλάδα κατά τῆς Γερμανίας, διότι ὅπως ὑπεστήριξε «ἐμεῖς δέν εἴμαστε οὐδέτεροι» καί πώς «στό ἑπόμενο Εὐρωπαϊκό Συμβούλιο θά ἀπευθυνθοῦμε στήν Τουρκία μέ τήν ἀπειλή κυρώσεων καί γενικώτερα μέ τήν ἀπειλή ἐπιδεινώσεως τῆς σχέσεώς της μέ τήν ΕΕ».
“ΕΣΤΙΑ”, 23 Ιουλίου 2020
Στην αποδοχή του συνόλου της τουρκικής ατζέντας προς συζήτηση στον απευθείας διμερή διάλογο με την Άγκυρα προχώρησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, για πρώτη φορά από ελληνική κυβέρνηση, όπως προκύπτει από το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Εστία» την Πέμπτη.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρόσφατη διήμερη κρίση στο Αιγαίο, με την έξοδο του τουρκικού στόλου, συνδέεται με τον «εφ’ όλης της ύλης διάλογο μεταξύ Ελλάδος – Τουρκίας ο οποίος συνεφωνήθη μυστικώς στο Βερολίνο μεταξύ των δύο κυβερνήσεων αμέσως μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος».
Στην παραπάνω συνάντηση συμμετείχε από ελληνικής πλευράς η διπλωματική σύμβουλος του Κ. Μητσοτάκη, Ελένη Σουρανή, ενώ από τουρκικής, ο εξ απορρήτων του Ερντογάν, Ιμπραήμ Κολίν.
Το δημοσίευμα υποστηρίζει, ότι η έξοδος του τουρκικού στόλου στόχευε στο να αποστείλει μήνυμα, τόσο προς την Ελλάδα, όσο και προς τη διεθνή κοινότητα, για το ποιος έχει το «πάνω χέρι» σε αυτόν τον διάλογο.
Αυτό τεκμαίρεται άλλωστε και από το ίδιο το περιεχόμενο της συμφωνίας του Βερολίνου, με την οποία, σύμφωνα με την «Εστία», ξεκινά απευθείας διμερής διάλογος Ελλάδας – Τουρκίας, «για όλα τα εκκρεμή θέματα».
Ποια είναι αυτά;
Σύμφωνα με τον Καλίν, ο οποίος έσπευσε να προχωρήσει σε συνέντευξη Τύπου, αμέσως μετά την αποκάλυψη της ίδιας της συνάντησης και της συμφωνίας από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα συζητηθούν:
Η αποστρατικοποίηση των νησιών
Ο διαμοιρασμός των φυσικών πόρων
«Αμφισβητούμενα» νησιά
Γκρίζες ζώνες
Μουφτείες Θράκης
Τέμενος Αθηνών κ.ά.
Όπως τονίζει η εφημερίδα, η Ελλάδα δεν επιβεβαίωσε, ούτε διέψευσε τους όρους της συζήτησης, ενώ δεν απάντησε στην Τουρκία ούτε το γνωστό, «έχουμε μόνο μία διαφορά» (σσ δηλαδή την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας).
Συμφωνήθηκε επίσης «αποχή από εκατέρωθεν ενέργειες που προκαλούν ένταση» που για την Ελλάδα σημαίνει να μην κάνει έρευνες υδρογονανθράκων εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η αναστολή του δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια κλπ.
Πρωτοσέλιδο, εδώ.
Πηγή: mikrometoxos.gr
*****************************************************************************
Μελλοντικά, θα προστίθενται εδώ σχετικά ενδιαφέροντα δημοσιεύματα της Εφημερίδας “ΕΣΤΙΑ”
ΕΣΤΙΑ: Η Γερμανία Πιέζει Την Ελλάδα Για Την Αποστρατικοποίηση Των Νησιών
Follow Us on Twitter
Follow Us on FaceBook
Subscribe to mail list