ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Η Τουρκία ψάχνει και βρήκε κοίτασμα, η Ελλάδα φοβάται και αδρανεί
Friday
28/08/2020
09:24 GMT+2
Επιστημονική τεκμηρίωση υπέρ του εθνικού νομίσματος ΑΟΖ Θεόδ. Καρυώτης Υφαλοκρηπίδα
0

 

 

Θεόδ. Καρυώτης, 24 Αυγ. 2020

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

Μιλώντας προς τον τουρκικό λαό, ο Ερντογάν ανήγγειλε την ανακάλυψη στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας του μεγαλύτερου –όπως είπε– κοιτάσματος φυσικού αερίου στην ιστορία της χώρας. Ο ίδιος έκανε λόγο για ποσότητα 320 δισ. κυβικών μέτρων, ενώ σημείωσε ότι θα εκκινήσουν οι παραγωγικές διαδικασίες, που θα οδηγήσουν στην αξιοποίηση του κοιτάσματος από το 2023. Τα κοιτάσματα φυσικού αερίου βρίσκονται σε ύδατα βάθους 2.100 μέτρων στη ζώνη Tuna-1, 150 χιλιόμετρα (93,2 μίλια) από τις ακτές της Τουρκίας.

Το εύρημα βρίσκεται κοντά σε μια περιοχή, όπου συγκλίνουν τα θαλάσσια σύνορα της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας και όχι μακριά από το μπλοκ Neptune της Ρουμανίας. Αυτό, μέχρι τώρα, αποτελούσε το μεγαλύτερο εύρημα φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα. Ανακαλύφθηκε πριν από οκτώ χρόνια από τις εταιρείες Petrom και Exxon. Μέχρι στιγμής, η Ρουμανία έχει ανακαλύψει μόνο φυσικό αέριο σε ρηχά νερά, ενώ τα βάθη της θάλασσας δεν έχουν ακόμη αξιοποιηθεί. Μια εταιρεία που υποστηρίζεται από τον όμιλο Carlyle διεξάγει έρευνες επίσης στη Ρουμανία, με στόχο την άντληση φυσικού αερίου το 2021. Η Rosneft έχει εξερευνήσει στο ρωσικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, αλλά χωρίς συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Όλα τα παράκτια κράτη του πλανήτη μας ασχολούνται με την ΑΟΖ. Η Κύπρος δεν αναφέρεται ποτέ στην υφαλοκρηπίδα. Το ίδιο ισχύει για το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Τα μόνα κράτη που ασχολούνται με την υφαλοκρηπίδα είναι αυτά, που λόγω της τεράστιας θάλασσας που διαθέτουν, μπορούν να ζητήσουν από τον ΟΗΕ να επεκτείνουν την ΑΟΖ τους πάνω από τα 200 ν.μ. και να διαθέτουν υφαλοκρηπίδα που να φτάνει τα 350 ν.μ. Η έκταση της Μεσογείου δεν επιτρέπει ένα τέτοιο μέγεθος υφαλοκρηπίδας. Έτσι το μέγεθος της υφαλοκρηπίδας συμπίπτει πάντα με αυτό της ΑΟΖ.

Είναι σημαντικό ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατάφερε να κάνει, έστω και προβληματικές, οριοθετήσεις ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο. Η επόμενη πρέπει να γίνει με την Κύπρο.

 

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο, εδώ.

 

Πηγή: slpress.gr

 

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.