ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.

ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

Σκάνδαλα, ύποπτα SMS και ρουσφέτια – Το αληθινό πρόσωπο της Ούρσουλα
Thursday
16/05/2024
20:00 GMT+2
Κείμενα Γνώμης Βαγγέλης Θεοδώρου Ε.Ε. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
0

_.

 

 

 

 

Βαγγέλης Θεοδώρου, 16 Μαϊου 2024

 

 

 

 

αναδημοσίευση μέσω ενεργού λινκ σύμφωνα με την υπόδειξη της πηγής

 

 

«Πρέπει να εξαλείψουμε τη διαφθορά στο σπίτι μας (την Ευρωπαϊκή Ένωση)»: Μια φράση την οποία η Πρόεδρος της Κομισιόν, έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένως τα τελευταία χρόνια.

Την ίδια στιγμή βέβαια, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν φέρεται να εμπλέκεται σε μια σειρά από σκάνδαλα με οσμή διαφθοράς, τόσο κατά τη θητεία της ως Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν), όσο και τα χρόνια που υπηρετούσε ως υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, από το 2013 έως το 2019. Από προεκλογικά ρουσφέτια, σε “ύποπτα” SMS με τον CEO της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά και σε αδιαφανείς αναθέσεις συμβολαίων πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε μεγάλες συμβουλευτικές εταιρείες, η πολιτική καριέρα της φον ντερ Λάιεν έχει να επιδείξει αρκετά μελανά σημεία.

Μια από τις υποθέσεις που κάνουν τις δηλώσεις της φον ντερ Λάιεν περί “εξάλειψης της διαφθοράς” να μοιάζουν ως γραμμές από το “1984” του Τζορτζ Όργουελ, ήταν ο αναξιοκρατικός (και “προεκλογικός”) διορισμός του Markus Pieper μερικούς μήνες πριν, στον οποίο η πρόεδρος της Κομισιόν διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο.

Συγκεκριμένα, ο Pieper, ευρωβουλευτής με το γερμανικό Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα-CDU (το κόμμα στο οποίο βρισκόταν ντερ Λάιεν πριν αναλάβει πρόεδρος της Κομισιόν), διορίστηκε ως «απεσταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» (με μισθό σχεδόν 20.000 ευρώ το μήνα), παρότι δύο συνυποψήφιές του είχαν συλλέξει αρκετά μεγαλύτερη βαθμολογία από εκείνον στα σχετικά τεστ αξιολόγησης για την εν λόγω θέση. Επίσης, ο Pieper δεν είχε την υποστήριξη του Thierry Breton, που αποτελεί τον αρμόδιο Επίτροπο της Ένωσης για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.

Η υπόθεση μάλιστα, προκάλεσε την έντονη (και πρωτοφανή) αντίδραση τριών Επίτροπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (των Nicolas Schmit, Paulo Gentiloni και φυσικά του Breton) αλλά και του Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διπλωματίας, Josep Borell, οι οποίοι απέστειλαν κοινή επιστολή διαμαρτυρίας προς την πρόεδρο της Κομισιόν, κατηγορώντας τη για «μεροληπτική στάση». Οι αντιδράσεις δε σταμάτησαν εκεί, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμα του ζήτησε την αναίρεση του διορισμού. Τελικά, ώρες πριν αναλάβει τα νέα του καθήκοντα, ο Pieper “έκανε πίσω” και παραιτήθηκε από το συγκεκριμένο ρόλο.

Οι παρασκηνιακοί χειρισμοί της ντερ Λάιεν

Δεν ήταν όμως μόνο ο διορισμός του Pieper. Οι χειρισμοί της φον ντερ Λάιεν σχετικά με την αγορά των εμβολίων της Pfizer/Biontech κατά του Covid-19, μπορούν να χαρακτηριστούν ως “ύποπτοι” (στην καλύτερη περίπτωση). Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (το οποίο είναι αρμόδιο να ελέγχει τη χρηστή διαχείριση των πόρων της ΕΕ), η φον ντερ Λάιεν, σύναψε τη συμφωνία για την προμήθεια 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων του εν λόγω εμβολίου αντί 35 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέσα από προσωπικές και άκρως αδιαφανείς διαπραγματεύσεις με τον CEO της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας, Αλμπερτ Μπουρλά.

Μάλιστα, η πρόεδρος της Κομισιόν, φέρεται να είχε ανταλλάξει και SMS σε προσωπικό επίπεδο με τον Μπουρλά, κάτι το οποίο είχε προκαλέσει εύλογες αντιδράσεις, καθώς αν κάτι τέτοιο ισχύει, αποτελεί καταφανή υπέρβαση των θεσμικών της ορίων. Σημειωτέον ότι, οι New York Times, έχουν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ζητώντας δημοσιοποίηση των συγκεκριμένων SMS, με την Επιτροπή να αρνείται να αποκαλύψει το περιεχόμενο τους. Πριν από περίπου ένα χρόνο, η Επίτροπος Αρχών και Διαφάνειας Βέρα Γιούροβα είχε σημειώσει εκ μέρους της Κομισιόν, ότι τα SMS πιθανόν να έχουν διαγραφεί, εφόσον από τη φύση τους είναι «βραχύβια και εφήμερα».

Οσμή σκανδάλου

Πέρα από τις σκιές αδιαφάνειας που χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη υπόθεση, άκρως σημαντική είναι και μια ακόμη πτυχή: Η Κομισιόν φέρεται να αγόρασε τα εμβόλια της Pfizer υπερκοστολογημένα, όπως αναφέρει δημοσίευμα των Financial Times. Κάτι το οποίο κρίνεται εξαιρετικά σημαντικό, ιδίως αν συνδυαστεί με το ότι, εμβόλια αξίας τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ που αγόρασε η Κομισιόν, κατέληξαν στα «σκουπίδια», όπως αναφέρει το Politico, με αρκετούς να υποστηρίζουν πως η ποσότητα των εμβολίων που προμηθεύτηκε η Επιτροπή ήταν υπερβολική.

………………….

Συνεχίστε την ανάγνωση, εδώ.

Πηγή: slpress.gr

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Upload File

You can include images or files in your comment by selecting them below. Once you select a file, it will be uploaded and a link to it added to your comment. You can upload as many images or files as you like and they will all be added to your comment.