ΑΙΣΧΡΟΝ ΕΣΤΙ ΣΙΓΑΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΑΣΗΣ ΑΔΙΚΟΥΜΕΝΗΣ.
ΜΗΤΡΟΣ ΤΕ ΚΑΙ ΠΑΤΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΤΙΜΙΩΤΕΡΟΝ ΕΣΤΙ Η ΠΑΤΡΙΣ.

_.
G-M-R, 16 Ιουνίου 2026
ΣΗΜΑΙΑ Ο ΝΙΚΟΣ ΝΑΛΜΠΑΝΤΗΣ (Τέμπη: «Απειλούν μηχανοδηγούς με πειθαρχικά» – Νέα καταγγελία)
Κύριε Ηλία Παπαγγελή, κύριε Βασίλη Χατζηχαραλάμπους, κύριε Χρήστο Χούπα, κύριε Παναγιώτη Βερζαμάνη, κύριε Νίκο Πλακιά, κύριε Χρήστο Κωνσταντινίδη, ας ενωθούν ανυποχώρητα οι όποιες κινήσεις, αν όχι μεταξύ τους, οπωσδήποτε με τη φωνή του Νίκου Ναλμπάντη μπροστά (όλα τα άλλα πέραν του ότι είναι δευτερεύοντα σε σχέση με την γενεσιουργό αιτια του ατυχήματος, δεν μπορούν και δεν πρέπει να σκεπάσουν την κραυγή του Ν.Ν.). Ετσι το κάστρο της κάθε χτεσινής-σημερινής-αυριανής διεφθαρμένης και διαφθοροποιού πολιτικοδικαστικής διαπλοκής, θα πέσει με πάταγο. Για προσωπική σας σχετική ενημέρωση αν μπορείτε δείτε: https://greek-market-research.com/article/apantisi-tis-commission-pros-tin-epitropi-anaforon-peti-epi-tis-anaforas-mas-1939-2025/. ΣΗΜΑΙΑ Ο ΝΙΚΟΣ ΝΑΛΜΠΑΝΤΗΣ ΛΟΙΠΟΝ ΕΞ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΣΗ.

Σχόλιο GMR: ΜΕΓΑΛΗ ευκαιρία να σταλεί ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΠΟ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ υποστήριξη με τίτλο ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΜΕ ΣΗΜΑΙΑ ΤΗ ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΝΑΛΜΠΑΝΤΗ της Απάντηση της Commission προς την Επιτροπή Αναφορών Petì επί της αναφοράς μας 1939/2025. σε όλους τους αποδέκτες Ελλάδα-ΕΕ και σε διανοούμενους κλπ, πχ τεχνικούς συμβούλους, Κοκοτσάκη, Μιχόπουλο, ΠΑΣΣΑ κλπ και σιγα σιγα να γινει και προσφυγή στο ΕΔΑΔ για χονδροειδή συγκάλυψη σε σχέση με το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ .
Αυτό επείγει.
_.
Εφημερ.Συντακτών/ΚΟΙΝΩΝΙΑ, 14 Ιουνίου 2026
Τρεις από τους βασικούς συντελεστές του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, που απορρίπτει τη δημιουργία πυρόσφαιρας από έλαια σιλικόνης, βραβεύτηκαν σε εκδήλωση που χαιρέτισε ο Κυρανάκης.
Εδώ και καιρό στην κυβέρνηση και στη Νέα Δημοκρατία ελάχιστα μιλούν δημοσίως για το δυστύχημα των Τεμπών, αλλά όποτε το κάνουν το πρώτο που λένε είναι ότι έχουν καταρρεύσει οι «ψεκασμένες θεωρίες για τα ξυλόλια». Και όμως το πόρισμα του επίσημου κρατικού φορέα διερεύνησης ΕΟΔΑΣΑΑΜ όχι μόνο συνεχίζει να μιλά για ξυλόλιο απορρίπτοντας την πυρόσφαιρα από έλαια σιλικόνης, αλλά και οι βασικοί συντελεστές της έρευνας βραβεύτηκαν την περασμένη Τετάρτη στην Αθήνα σε εκδήλωση που χαιρέτισε ο νέος γραμματέας της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης.
Η «Εφ.Συν.» επιχείρησε να παρακολουθήσει τη βράβευση, που έγινε στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εθνικών Οργανισμών Διερεύνησης (NIB Network), αλλά στον υπογράφοντα δεν επετράπη η είσοδος με το σκεπτικό ότι οι εργασίες είναι τεχνικού χαρακτήρα και κλειστές για το ευρύ κοινό. Από τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ δόθηκαν υποσχέσεις ότι για την τελετή βράβευσης θα έβγαινε Δελτίο Τύπου το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, κάτι που δεν συνέβη ώς την ώρα που γραφόταν το ρεπορτάζ.
Η πραγματογνωμοσύνη
Τα βραβεία για τη συνεισφορά στην έκδοση του πορίσματος για τα Τέμπη δόθηκαν σε τρία πρόσωπα. Οι δύο ήταν μέλη της επιτροπής που συνέταξε το πόρισμα τον Φεβρουάριο του 2025, δηλαδή ο επικεφαλής του τομέα έρευνας ατυχημάτων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων (ERA), Bart Accou, και το μέλος του ERA, Fabrizzio Carpinelli. Ο τρίτος είναι ο καθηγητής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος, στην πραγματογνωμοσύνη του οποίου στηρίζονται οι ερμηνείες της πυρόσφαιρας που προκάλεσε τον θάνατο επιβατών που δεν σκοτώθηκαν από τη σύγκρουση.
Η διοργάνωση του συνεδρίου στην Αθήνα είχε προαναγγελθεί με ανακοίνωση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ από τις 25/5/2026 με την επισήμανση ότι «συνιστά σημαντική ευκαιρία για την αξιοποίηση βέλτιστων πρακτικών που έχουν αναπτύξει οι Ευρωπαίοι εταίροι στον τομέα των διερευνήσεων». Εμεινε κρυφή όμως η απόφαση να βραβευτούν οι δύο εκπρόσωποι του ERA και ο καθηγητής Κωνσταντόπουλος από το Αριστοτέλειο…
Πάντως σε άλλη ανακοίνωση που είχε εκδώσει ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ για τα τρία χρόνια από τα Τέμπη, στις 27/2/2026, επισημαινόταν η «καθοριστικής σημασίας συνδρομή και υποστήριξη» των τριών προσώπων: «Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνονται προς τα εξέχοντα μέλη του Οργανισμού Σιδηροδρόμων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως και προς τον Καθηγητή του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Αθανάσιο Κωνσταντόπουλο, για την αφιλοκερδή και ουσιαστική συνεισφορά του στην ανωτέρω διερεύνηση» ανέφερε εκείνη η ανακοίνωση, σε πλήρη αντιδιαστολή με όσα έλεγε στο παρελθόν ο πρώην αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, Χρήστος Παπαδημητρίου, πριν παραιτηθεί στις 9 Απριλίου 2025.
_.
G-M-R, 11 Ιουνίου 2026
Προς:
ΕΕΔΑ-ΙΜΔΑ ( email 16 Μαΐου 2026:https://greek-market-research.com/article/epistoli-pros-tin-eeda-koinopoiisi-imda/ )
EU-OSHA & Andreas STOIMENIDIS (EU-OSHA Workers representative) προκειμένου να εξετάσουν και διαβιβάσουν την παρούσα σε Επιτροπή Peti και Commission.
Κοινοποίηση:
Σε συνέχεια του email μας 16 Μαΐου 2026 9:26 μ.μ. “ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΙΣΧΥΟΝΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ:ΤΟ ΖΟΥΜΙ ΤΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ (link εδώ)
ΑΠΟ Γ.ΓΡΥΜΠΟΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ Χ.ΚΟΥΤΣΟΥΚΟ
Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΣΕ, Ο ΝΟΜΙΜΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΨΕΥΔΗΣ(*)/ΚΑΤΑΧΡΗΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ (ΚΑΙ ΩΣ ΔΟΛΙΑ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ ΚΑΙ ΩΣ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΟΣ/ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΟΥ ΙΣΧΥΟΝΤΟΣ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΥΑΕ) ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ Commission, της Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας, μέσω της απάντησης ( https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/PETI-CM-788945_EN.pdf ) που έδωσε προς την Επιτροπή Peti επί της αναφοράς μας 1939/2025:
Λαμβανομένων υπ’οψιν:
(από AI) Ο ΟΣΕ διαθέτει ειδική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία, επιφορτισμένη με την αξιολόγηση κινδύνων, την εφαρμογή μέτρων πρόληψης και την εκπαίδευση του προσωπικού. Εποπτεύεται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ για έκτακτα ζητήματα εμπλέκεται η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας.
[1], επιφορτισμένη με την αξιολόγηση κινδύνων, την εφαρμογή μέτρων πρόληψης και την εκπαίδευση του προσωπικού. Εποπτεύεται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ για έκτακτα ζητήματα εμπλέκεται η Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης Εργασίας. [1]
Η υπηρεσία είναι οργανωμένη και προσβάσιμη μέσω των παρακάτω στοιχείων:
Κεντρικά Γραφεία ΟΣΕ
• Διεύθυνση: Καρόλου 1-3, Τ.Κ. 104 37, ΑθήναΓραμματεία Προέδρου Δ.Σ.: 210 5297857, 210 5297561Γραμματεία Διευθύνοντος Συμβούλου: 210 5297865, 210 5297867 [1]
Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας
• Διευθυντής: 213 1516564Τμήμα Συνθηκών Εργασίας: 213 1516564 [1]
Και εδώ: Στοιχεία ΕπικοινωνίαςΟΣΕ
YΠΗΡΕΣΙΑ ΥΓΕΙΑΣ & ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
T. 210 5297671 E. yyae@osenet.gr
https://ose.gr/epikoinonia/%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%89%CE%BD%CE%AF%CE%B1%CF%82/ .
Και εδώ: Υγεία & Ασφάλεια στην Εργασία: θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα – ECOPRESS
https://ecopress.gr/ygeia-asfaleia-stin-ergasia/.
Και “στην τελική”, εδώ: «O Νίκος χάθηκε 29 χρονών. Ήταν μόνο 1,5 χρόνο στα τρένα. Τον πρώτο χρόνο έκανε τη θεωρητική του εκπαίδευση. Τον Σεπτέμβριο ανέβηκε στα τρένα. Τον Νοέμβρη άρχισε να εκφράζει ανησυχίες γιατί η θεωρία απείχε πολύ από την πράξη. Αυτά που του έδειχναν στη θεωρία δεν ίσχυαν στην πράξη. Δεν υπήρχαν συστήματα ασφαλείας. Είχε πει στη σύζυγό μου ‘νονά θα το δω να έρχεται από απέναντι και θα πηδήξω. Θα γίνει κάτι μεγάλο. Θα μας δείχνουν οι τηλεοράσεις. Θα προσπαθήσουν να κατηγορήσουν τους μηχανοδηγούς, να μην τους αφήσετε’».
https://www.ieidiseis.gr/ellada/466536/tempi-apeiloyn-michanodigoys-me-peitharchika-gia-na-mi-milane-nea-kataggelia/.
Ερώτηση (και απάντηση, ταυτόχρονα μομφή-καταγγελία, κατά της Commission, για το πιο κάτω παρατιθέμενο εντός αγκυλών απόσπασμα της απάντησης https://www.europarl.europa.eu/petitions/el/petition/content/html?petitionNumber=1939%252F2025 της Commission προς την Επιτροπή Αναφορών Peti): Είναι υποχρεωμένη (ΝΑΙ Ή ΟΧΙ) η υπηρεσία/διεύθυνση ΥΑΕ του ΟΣΕ, ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ (εργαζομένων) ΥΑΕ, πέραν των πολλών άλλων υποχρεώσεών της και πάντα με ισόρροπη εργατική συμμετοχή στην ΥΑΕ, να κάνει, ετήσια γραπτή εκτίμηση πιθανών και ενδεχομένων κινδύνων (ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ΕΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΩ), να διερευνά τα αίτια ατυχημάτων και παρ’ ολίγον ατυχημάτων και να προβαίνει σε σχετικές γραπτές συστάσεις και οδηγίες προς τον εργοδότη, οι δε εργαζόμενοι ΝΑ ΜΕΡΙΜΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΙΑΚΟΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΛΟΓΩ ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ (όπως η βεβαιότητα Νίκου Ναλμπάντη για επερχόμενο ατύχημα) ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΙΒΑΤΩΝ ΤΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΩΝ ;;;

Σχόλιο GMR: [Οι δικηγορικοί σύλλογοι δεν νομιμοποιούνται για παράσταση για την ανθρωποκτονία από αμέλεια και τη βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, διότι επλήγησαν συγκεκριμένα πρόσωπα και δεν εμπίπτουν στην έννοια του γενικότερου κοινωνικού ενδιαφέροντος», ανέφερε χαρακτηριστικά.]
Ούτε ο κος Εισαγγελέας ΟΥΤΕ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΤΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ θέτουν την κατηγορία “χρόνια, συστηματική, ολιστική παραβίαση του θεσμικού πλαισίου ΥΑΕ (= γενεσιουργός αιτία του ατυχήματος των τεμπών), με ιδιαιτερότερη κακοποιητική επίδραση από τα μνημόνια”, κατηγορία που εμπίπτει στην έννοια του γενικότερου κοινωνικού ενδιαφέροντος. Αναλυτικότερα στον σύνδεσμο https://greek-market-research.com/article/sidirodromos-to-schedio-epopteias-tis-ras-apokalyptei-anoichtes-pliges-kai-ekkremotites/ .
Πρόκειται για γενικευμένη απαξίωση του κατακτημένου νομικού πολιτισμού, εν προκειμένω πρόκειται και για εκ των έσω πλήγμα κατά της ΔΙΚΑΙΗΣ ΔΙΚΗΣ για το ατύχημα των Τεμπών.
Και βέβαια, ΑΝ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ή ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΤΗΣ ΠΛΕΥΡΑΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ (και ο Σύλλογος των Τεμπών, η κα Καρυστιανού και το κόμμα της, άλλα κόμματα, κλπ) είχαν θέσει τα θέματα “παραβίαση ΥΑΕ-ΜΝΗΜΟΝΙΑ”, που ούτε και τώρα θέλουν να το θέσουν ως απάντηση στον επίορκο εισαγγελέα, θα μιλάγαμε με άλλους όρους και άλλες δυνατότητες για ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ.
——————————————————-
Υστερόγραφο: Η παράσταση πολιτικής αγωγής σε υποθέσεις δημοσίου ενδιαφέροντος επιτρέπεται εφόσον ο ενδιαφερόμενος είναι άμεσα παθών (π.χ. υπέστη περιουσιακή ζημία ή ηθική βλάβη). Θεσμικά, ο όρος έχει αντικατασταθεί στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με τη διαδικασία «παράστασης προς υποστήριξη της κατηγορίας». Εν προκειμένω, η χρόνια επίδραση παραβίαση (ΔΙΚΑΙΟ) ΥΑΕ+Μνημόνια (για τα οποία με Πρόεδρο Δ. Παξινό αντέδρασε ο ΔΣΑ τεκμηριώνουν ηθική βλάβη με την έννοια “παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας” και μόνο.
Ένας σωστός εισαγγελέας, ακόμα κι αν επέμενε στον αποκλεισμό του ΔΣΑ απο την παράσταση πολιτικής αγωγής θα έπρεπε να καλέσει τον ΠτΔΣΑ ως μάρτυρα κατηγορίας.
Έχοντας υπ’ όψιν το επί δεκαετίες διαρκές υφ’ έρπον έγκλημα κατά αορίστου αριθμού επιβατών, που στο ατύχημα (που είναι κατ’ εξοχήν ΕΡΓΑΤΙΚΟ/ΥΑΕ πολυαιτιακό & πολυπαραγοντικό) των Τεμπών μετρήθηκαν 57 θάνατοι και πολλοί τραυματίες, λόγω ολικής παραβίασης του θεσμικού πλαισίου ΥΑΕ + τα μνημόνια=υποκείμενες αιτίες (βλ.πόρισμα ΕΟΔΑΣΑΑΜ) ανασφάλειας στους σιδηροδρόμους:
παραθέτουμε απόσπασμα από το Pro Justitia τ.1 (2018) E-ISSN: 2529-0401 Available online at https://ejournals.lib.auth.gr/projustitia
(το αρχείο σε μορφή PDF στο τέλος του σχολίου)
ΘΕΜΑ: Παράσταση πολιτικής αγωγής επί προσβολής αγαθών νομικού προσώπου
σελίδα 343, σημείωση 169 Βλ. άρθρο 87 (αλλά και άρθρο 86), στο οποίο ορίζεται αυτολεξεί: «Ενεργητική νομιμοποίηση νομικών προσώπων -1. Σε δίκες όπου το έγκλημα στρέφεται κατά αόριστου αριθμού προσώπων ή κατά του κοινωνικού συνόλου μπορεί να παραστούν ενώπιον του ποινικού δικαστηρίου για την υποστήριξη της κατηγορίας και το Δημόσιο, οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης στην περιφέρεια των οποίων τελέστηκε η πράξη, καθώς και οι ενώσεις προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, εφόσον έχουν συσταθεί νομοτύπως πριν από την τέλεση της πράξης με καταστατικό σκοπό την προστασία των εννόμων αγαθών που προσβλήθηκαν απ’ αυτήν.», Το Σχέδιο Νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (από επιτροπή υπό την εποπτεία του καθηγητή Ιωάννη Μανωλεδάκη), Εκδόσεις Σάκκουλα, 1996, 88.
Παράσταση πολιτικής αγωγής επί προσβολής αγαθών νομικού προσώπου
_.
In.gr/Newspaper, 2 Ιουνίου 2026
Μόλις τρεις από τους συνολικά 36 κατηγορουμένους έδωσαν το παρών στη σημερινή συνεδρίαση της δίκης για τα Τέμπη – Η πρόταση της εισαγγελέως στο επίκεντρο της δικασίμου, «νηφάλια και ισορροπημένη» τη χαρακτήρισε ο Θεόδωρος Μαντάς
Με τις προτάσεις της εισαγγελέως για τις δηλώσεις παράστασης υποστήριξης της κατηγορίας, συνεχίστηκε σήμερα, Τρίτη 2 Ιουνίου, η έβδομη δικάσιμος της δίκης για τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, που διεξάγεται στο συγκρότημα Γαιόπολις στη Λάρισα.
Ειδικότερα, απορριπτική ήταν η πρόταση της εισαγγελέως ως προς τις παραστάσεις υποστήριξης της κατηγορίας από το ελληνικό δημόσιο και την Πανελλήνια Ένωση Προσωπικού Έλξης (σωματείο μηχανοδηγών).
Ως προς το δημόσιο, η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων υπογράμμισε πως δεν πληροί τις προϋποθέσεις του άρθρου 63 του ποινικού κώδικα, λέγοντας ότι το δημόσιο δεν ζημιώνεται άμεσα.
Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό δημόσιο είχε δηλώσει παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας κατά του σταθμάρχη Λάρισας το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023, Βασίλειου Σαμαρά, των σταθμαρχών Παναγιώτη Χαμηλού και Κωνσταντίνου Πουλόπουλου, οι οποίοι φέρονται να αποχώρησαν πρόωρα από τα καθήκοντά τους, καθώς και του επιθεωρητή διοίκησης Λάρισας του ΟΣΕ, Δημήτρη Νικολάου.
Αντίθετα, η εισαγγελέας εισηγήθηκε να γίνει δεκτή η παράσταση των Δικηγορικών Συλλόγων ως προς το αδίκημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών (άρθρο 291 παρ. 1 του ποινικού κώδικα).
«Συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 90. Οι δικηγορικοί σύλλογοι δεν νομιμοποιούνται για παράσταση για την ανθρωποκτονία από αμέλεια και τη βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, διότι επλήγησαν συγκεκριμένα πρόσωπα και δεν εμπίπτουν στην έννοια του γενικότερου κοινωνικού ενδιαφέροντος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σχόλιο GMR: Υπάρχουν ακόμα αμφιβολίες από την Ποινική Δικαιοσύνη (ως ΠτΑΠ και ΕτΑΠ) και από δικηγόρους της πλευράς των θυμάτων[1], πως πρόκειται για κατ’ εξοχήν ατύχημα Εργατικό πολυαιτιακό και πολυπαραγοντικό και με διασύνδεση πολυαιτιακότητας και πολυπαραγοντικότητας (βλέπετε χαρακτηριστικά την υποκείμενη αιτία ΜΝΗΜΟΝΙΑ), χρόνιας και μετ’ επιμονής και ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗΣ[2] ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗΣ (ακόμα κι ως τώρα τρία χρόνια μετά το ατύχημα) ΤΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας (ΥΑΕ);;;
Σχετικοί Σύνδεσμοι:
ΤΟ ΖΟΥΜΙ ΤΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ
Επιστολή Προς την ΕΕΔΑ κοινοποίηση ΙΜΔΑ
(1) Που οδηγούν δύσμοιρους συγγενείς των θυμάτων στο (“δεν μπορώ να καταλάβω τι δουλειά έχει ο θάνατος του παιδιού μου με την ΥΑΕ;“.
(2) Με αποτέλεσμα την διαφυγή από την ποινική λογοδοσία υπουργών εργασίας και Τρόϊκας και πρωθυπουργών οπωσδήποτε (λόγω της έμμεσης/βασικής/υποκείμενης αιτίας ΜΝΗΜΟΝΙΑ, κατακερματισμού του σιδηροδρομικού έργου σε πολλές εταιρείες, κομματικών παρεμβάσεων σε επιλογή σταθμαρχών, εργοδοτικοπολιτικοδικαστικής ιδεολογικής και ωμής/απροκάλυπτης “συμμαχίας”, κλπ) από το 2010 ως σήμερα.
_.
ΕΘΝΟΣ-Μαρία Λιλιοπούλου, 27 Μαίου 2026
Με ανοιχτές «πληγές», κρίσιμες εκκρεμότητες και ημιτελή συστήματα ασφαλείας εξακολουθεί να λειτουργεί ο ελληνικός σιδηρόδρομος τρία χρόνια μετά την τραγωδία των Τεμπών με τα 57 θύματα. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση διαβεβαιώνει σε κάθε ευκαιρία ότι οι ελληνικές ράγες γυρίζουν σελίδα, τα όσα αναφέρει η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) στο νέο Σχέδιο Εποπτείας για το 2026 που δημοσιοποίησε καταδεικνύουν ότι ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς, καθώς βασικά προβλήματα που συνδέονται με την ασφαλή λειτουργία του σιδηροδρόμου και αφορούν τη σηματοδότηση, τη διαχείριση κυκλοφορίας, τις υποδομές, ακόμα και τη στοιχειώδη ορατότητα του δικτύου λόγω βλάστησης, δεν έχουν ακόμα επιλυθεί.
Ειδικά σε ό,τι αφορά τη συντήρηση της σιδηροδρομικής υποδομής, η ίδια η ΡΑΣ παραδέχεται ότι η κατάσταση εκπέμπει «σήμα προειδοποίησης». Συγκεκριμένα, στο Σχέδιο Εποπτείας αναφέρεται πως το 2024 – έναν χρόνο μετά τα Τέμπη – διαπιστώθηκαν σημαντικά περιστατικά ασφαλείας: «η σημαντική αύξηση κατά το έτος 2024 σε ορισμένες κατηγορίες περιστατικών αποτελεί σήμα προειδοποίησης για την κατάσταση της υποδομής», αναφέρει.
Η Αρχή μάλιστα απαριθμεί σειρά σοβαρών συμβάντων που καταγράφονται στο δίκτυο τα τελευταία χρόνια κρούοντας καμπανάκι στον ΟΣΕ: «Η επαναλαμβανόμενη εμφάνιση συγκεκριμένων κατηγοριών περιστατικών κατά την τελευταία τετραετία, όπως βλάβες εγκαταστάσεων, προσκρούσεις οχημάτων σε διαβάσεις, παραβιάσεις φωτοσημάτων, εκτροχιασμοί, λάθος χαράξεις αναδεικνύει την ανάγκη για εντατικοποίηση των ελέγχων συμμόρφωσης του διαχειριστή υποδομής ως προς την εφαρμογή και αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων συντήρησης, των διαδικασιών ασφάλειας και των διορθωτικών ενεργειών που προκύπτουν από προηγούμενα συμβάντα και απαιτείται η διενέργεια στοχευμένων επιθεωρήσεων σε κρίσιμες κατηγορίες όπως ισόπεδες διαβάσεις, φωτοσήματα και τεχνικές εγκαταστάσεις. Συστήματα τηλεδιοίκησης, σηματοδότησης, Λειτουργία των Ισόπεδων Διαβάσεων, Παρατρόχια σύστηματα ETCS & GSM-R, Γεωμετρία της τροχιάς».
G-M-R, 16 Μαίου 2026
ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΤΟΥ ΙΣΧΥΟΝΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ: ΤΟ ΖΟΥΜΙ ΤΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ
Προς την ΕΕΔΑ κοινοποίηση ΙΜΔΑ.
Αναφορά-Καταγγελία κκ Γ.Γρυμπογιάννη-Χ.Κουτσούκου, δια τα καθ’ Υμάς, υπέρ της Εφαρμογής του Ισχύοντος Δικαίου.
Με Οδηγό την μνήμη της Μεγάλης Κυρίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Αλίκης Γιωτοπούλου-Μαραγκοπούλου, που η συμβολή της στην θεμελίωση της παρούσας αναφοράς υπήρξε καθοριστική (απόφαση ΕΕΔΑ 2002 κατά της Ενοικίασης Εργαζομένων, ΙΜΔΑ/καταδίκη ΔΕΗ Πτολεμαΐδας με την καθοριστική βοήθεια και επιμονή του αξέχαστου Νίκου Στεφανή επιθεωρητή ορυχείων ΔΕΗ Πτολεμαΐδας).
Σεβαστοί επιστήμονες της ΕΕΔΑ, σεβαστό ΙΜΔΑ,
Σας διαβιβάζουμε τις απολύτως και διεπιστημονικά θεμελιωμένες καταγγελίες/μηνύσεις μας σε Ελλάδα και Ευρώπη (https://greek-market-research.com/article/to-zoymi-toy-atychimatos-ton-tempon/), για το ατύχημα των Τεμπών, ένα ΚΑΤ’ ΕΞΟΧΗΝ ΑΤΥΧΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( https://greek-market-research.com/article/osetee-ta-tempi-einai-to-megalytero-ergatiko-dystychima-sti-chora-ta-teleytaia-chronia/ ) και μάλιστα πολυαιτιακό και πολυπαραγοντικό και με διασύνδεση πολυαιτιακότητας και πολυπαραγοντικότητας με χαρακτηριστικότερη διασύνδεση την υποκείμενη σύμφωνα με το πόρισμα ΕΟΔΑΣΑΑΜ εξωεργατικοεργοδοτική αιτία άρα και υπαιτιότητες, σχετικό λίγα 24ωρα πριν τα Τέμπη (αναρτημένο 24.02.23 ώρα 06:00), το «Εθελοτυφλούμε επισήμως για τα εργατικά ατυχήματα» | ΕΦΣΥΝ (https://www.efsyn.gr/oikonomia/elliniki-oikonomia/379953_ethelotyfloyme-episimos-gia-ta-ergatika-atyhimata), ταυτόχρονα και με πολιτικό/ακόμα και έξωθεν παρέμβασης παράγοντα του ατυχήματος, τα ΜΝΗΜΟΝΙΑ https://www.tovima.gr/2012/05/14/opinions/mporoyme-na-synennoithoyme-ligo-prin-apo-tin-katastrofi, εν συνεχεία https://greek-market-research.com/article/elliniko-dimopsifisma-2015/ που όμως, με (ποινική) ευθύνη ανακριτών, εισαγγελέων, δικαστών, ως και Εισαγγελέα και Προέδρου του Αρείου Πάγου (αλίμονο και δικηγόρων των θυμάτων) έχει παρασιωπηθεί ως τέτοιο (πολυθανατηφόρο και κακουργηματικής φύσεως ατύχημα λόγω χρόνιας, επίμονα συστηματικής και ολιστικής παραβίασης του θεσμικού πλαισίου ΥΑΕ παρά την προειδοποιητική επιστολή 2003/Commission με πολυαιτιακότητα και επίσης κακουργηματικής φύσεως πολυπαραγοντικότητα).
Επειδή δε οι κυβερνητικές προκλήσεις ενάντια, στην ουσία στο Ισχύον Δίκαιο αλλά και στην μνήμη των νεκρών των Τεμπών, είναι άφθονες και προκλητικές επιπέδου ως και πολιτικοδικαστικής διαπλοκής (=αλλοίωση θεσμών Κράτους Δικαίου με κορυφαία την μεταχείριση του άρθρου 86Σ ως προπαρασκευαστική πράξη τελέσεως εγκλήματος), με αποκορύφωμα δηλώσεις του κου Αρίστου Δοξιάδη(*) που συσχετίζει (και όχι μόνον αυτός) υβριστικά το αίτημα για δίκαιη δίκη για τα Τέμπη με το επίσης δίκαιο αίτημα για λογιστικό και ποινικό έλεγχο του καθεστώτος μνημονίων-χρεοκρατίας, απαντάμε/καταγγέλλουμε/αντιπροτείνουμε θεμελιωμένα και με διεπιστημονική προσέγγιση και επ’ αυτού, ούτως ώστε να ελαχιστοποιηθούν και αποφευχθούν ΤΑ ΝΕΑ ΤΕΜΠΗ λαού και πατρίδας.
Εννοούμε δηλαδή, να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες (οι μνημονιακές αυτοκτονίες, καταστροφές ψυχών, οικογενειών, εργασιών, δεν διορθώνονται μόνο ζητούν δικαίωση) και να αποφευχθούν τα κατά τον μνημονιακά προδιαγεγραμμένο προγραμματισμό (state of necessity εις το διηνεκές) λοιπά και επερχόμενα “ατυχήματα” λαού και πατρίδας.
Πέραν του δικαιϊκού-ποινικού-αποκαταστατικού του Δικαίου μέρους της αναφοράς μας, καταθέτουμε (και ως απάντηση επίσης στους μέσω κου Α. Δοξιάδη χλευασμούς πως “δεν έχουμε πρόταση) τις παρακάτω δύο προτάσεις για εργασία/ΥΑΕ:
1) Να γίνει ουσιαστική σύνδεση της ΥΑΕ με όλα τα δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία και κέντρα υγείας (προϋποθέτει ανάλογη αξιοποίηση/χρήση του ατομικού βιβλιαρίου επαγγελματικού κινδύνου για την ψυχοσωματική κατάσταση).
2) Να διδάσκεται στην Ε.Σ.ΔΙ. το εργατικό δίκαιο περιλαμβανομένου του θεσμικού πλαισίου ΥΑΕ με θεσμοθετημένη την εργατική συμμετοχή στην διδασκαλία, αλλά και να εισάγονται ως “μελέτη περίπτωσης” χαρακτηριστικές εκδικάσεις αλλά (λαμβανομένης υπ’ όψιν της εδραιωμένης και εμβαθυνόμενης “εγγενούς ανισότητας των μερών”) και εργατικές αναφορές για φιλεργοδοτικές κακοδικίες.
Το αποκορύφωμα δε της ποινικά ελεγκτέας απανθρωπιάς του τελευταίου κατά χρονική σειράν υπαίτιου δηλαδή του Επιτελικού Κράτους (υπουργών εργασίας-μεταφορών-πρωθυπουργού οπωσδήποτε), είναι η αποσύνδεση του “τι συμβαίνει στην ΥΑΕ στους σιδηροδρόμους” (αλλά και σε όλη την Ελλάδα), αντί της οφειλόμενης αμφίδρομης επικοινωνίας και ελέγχου των κομβικών σημείων, Επιτροπές ΥΑΕ-Υπηρεσίες ΥΑΕ-ΡΑΣ-ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ-ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ-Επιτελικός Πρωθυπουργός, όμως “στην τελική” https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/nea-stoixeia-gia-tempi-o-kostas-ax-karamanlis-eixe-enimerothei-apo-ton-ose-gia-tis-sovares-elleipseis/.
————————————————————–
(*) Τις βλέπετε στο γ) μέρος του συνδέσμου https://greek-market-research.com/article/i-trilogia-ton-tempon-dyo-chronia-meta/ .
Με σεβασμό,
Γεώργιος Γρυμπογιάννης, Χρίστος Κουτσούκος

_.
Ανδρέας Στοϊμενίδης, 27 Φεβρουαρίου 2026
Το μεσημέρι της Παρασκευής (27/2), ο Ανδρέας Στοϊμενίδης, πρόεδρος της ΟΣΕΤΕΕ και Γραμματέας Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία της ΓΣΕΕ, Ανδρέας Στοϊμενίδης, άφησε λουλούδια στο μνημείο των θυμάτων στην Πλατεία ΟΣΕ στη Λάρισα, αποτίωντας φόρο τιμής στα θύματα του εγκλήματος των Τεμπών. Συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του ΣΤΥΕ ν. Λάρισας, Λάμπρο Ζάρρα, άφησαν λευκά λουλούδια μπροστά από το μνημείο με τον κ. Στοϊμενίδη να υπενθυμίζει πως η σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών που αύριο συμπληρώνει τρία χρόνια, είναι το «μεγαλύτερο εργατικό δυστύχημα στη χώρα τα τελευταία χρόνια».
Υπενθυμίζεται πως οι σιδηροδρομικοί στο έγκλημα των Τεμπών θρήνησαν 11 συναδέλφους τους, μηχανοδηγούς και εργαζόμενους στις δυο αμαξοστοιχίες που συγκρούστηκαν στα Τέμπη. Σε δηλώσεις που μετέδωσε ο τοπικός ιστότοπος larissanet.gr ο Αν. Στοϊμενίδης τόνισε πως το δυστύχημα των Τεμπών είναι το «μεγαλύτερο εργατικό δυστύχημα στη χώρα τα τελευταία χρόνια». «Αποτίνουμε φόρο τιμής και μνήμης στους ανθρώπους που χάθηκαν στο μεγάλο δυστύχημα των Τεμπών. Στα στα δεκάδες νέα παιδιά που χάθηκαν, αλλά και στους εργαζόμενους. Τουλάχιστον έντεκα εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους και δεν ξέρουμε ακόμη και πόσοι γύριζαν ή πήγαιναν στη δουλειά τους εκείνο το βράδυ», πρόσθεσε ο ίδιος.
«Το κάνουμε αυτό γιατί θεωρούμε ότι πρέπει η κοινωνία και τα συνδικάτα να κρατάνε ζωντανή τη μνήμη του γεγονότος, ώστε να διεκδικούμε ασφάλεια στις μεταφορές. Από τότε βέβαια, το τρένο και σιδηρόδρομος έχουν απαξιωθεί ακόμη περισσότερο», σημείωσε ο κ. Στοϊμενίδης.
Με αφορμή το πρόσφατο δυστύχημα με την έκρηξη στο εργοστάσιο της «ΒΙΟΛΑΝΤΑ», ο κ. Στοϊμενίδης σημείωσε πως παρά τις επικοινωνιακές προσπάθειες της κυβέρνησης για να παρουσιαστεί καλύτερη η κατάσταση, η πραγματική εικόνα είναι τελείως διαφορετική. «Παρουσιάζουν πως είμαστε καλύτερα από τη Δανία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία με τις δήθεν επίσημες στατιστικές, αλλά νομίζω πως κανένας πολίτης της χώρας δεν μπορεί να πειστεί γι’ αυτό. Η πραγματικότητα που ζούμε είναι εντελώς διαφορετική και α εργατικά δυστυχήματα βρίσκονται σε μια συνεχή κλιμάκωση.
«Είχαμε φωτίσει το συγκεκριμένο ζήτημα της ανθρωποθυσίας στους χώρους εργασίας από τα προηγούμενα χρόνια και βέβαια δεχτήκαμε επίθεση με αφορμή και αιτία το δυστύχημα στη ΒΙΟΛΑΝΤΑ, επειδή ακριβώς δεν υπήρχε πρόθεση να αναζητηθούν ευθύνες και να εφαρμοστούν προτάσεις για να βελτιωθούν τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία.
Είναι συγκλονιστικό ότι ένα μήνα μετά το βιομηχανικό εργατικό δυστύχημα στην Ελλάδα, δεν έχει αναληφθεί καμία πρωτοβουλία για τα ζητήματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία στη χώρα. Αυτή η χρονιά τρέχει με τους ίδιους ρυθμούς στον αριθμό των ανθρώπων που χάνουν τη ζωή τους στους χώρους εργασίας σε σχέση με το 2025, καθώς 25 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους χώρους εργασίας μέχρι σήμερα και 48 έχουν τραυματιστεί πάρα πολύ σοβαρά», ανέφερε ο πρόεδρος της της ΟΣΕΤΕΕ.
Τέλος, ο ίδιος αναφέρθηκε στα κύρια αίτια που μετράμε νεκρούς και τραυματίες στους χώρους εργασίας με κυριότερο την αύξηση των ωρών εργασίες, «όταν στην Ευρώπη συζητούν για μείωση σε 35 ώρες την εβδομάδα».
Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης η απουσία Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η «διάλυση» όπως χαρακτήρισε του Εθνικού Συστήματος Υγείας και Ασφάλειας, αλλά και των ελεγκτικών μηχανισμών, όπως του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.
«Αν μία σειρά προτάσεων που έχουμε καταθέσει είχε εφαρμοστεί θα μπορούσε να αποτρέψει την τραγωδία στα Τρίκαλα, μέσα από την θεσμική επικοινωνία των εργαζομένων και του εργοδότη θα υπήρχε συνεργασία και βρισκόντουσαν λύσεις σε επικίνδυνα ζητήματα», ανέφερε ο ίδιος, ενώ αναφορικά με την περιοχή της Λάρισας στάθηκε ιδιαίτερα στις εγκαταστάσεις εκκοκκιστηρίων που από μεσαίες επικινδυνότητας πέρασαν στην κλίμακα σε χαμηλής τη στιγμή που κάθε χρόνο χάνει τη ζωή του ένα άτομο ή τραυματίζεται σοβαρά και αφορά κυρίως γυναίκες.
Δείτε και το σχετικό video στην ΠΗΓΗ
Πηγή: documentonews.gr

Σχόλιο GMR: ΠΟΛΙΤΙΚΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.
_.
Ιωάννα Κλάπα, 15 Απριλίου 2026
Με τη θέση της επικεφαλής της ομάδας εργασίας για την προετοιμασία της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ το 2027 επιβράβευσε την Ιωάννα Κλάπα η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο Γιώργος Φλωρίδης. Με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, η τέως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου θα συντονίσει το επιτελείο κορυφαίων νομικών, ακαδημαϊκών και δικαστικών που θα αναλάβει «να επεξεργάζεται και να εισηγείται στα πλαίσια των στόχων της Ελληνικής Προεδρίας τα θέματα που η Ελληνική Προεδρία θα προωθήσει ως μείζονα στον τομέα της Δικαιοσύνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Με λίγα λόγια, η «ευνοούμενη» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, επί των ημερών της οποίας η Ελλάδα καταβαραθρώθηκε στα ζητήματα Κράτους Δικαίου, θα κάνει εισηγήσεις για τους στόχους της ΕΕ στον τομέα της Δικαιοσύνης.
Η Ιωάννα Κλάπα είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης για τα πεπραγμένα της ως Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, σε βαθμό που ο ΔΣΑ είχε ζητήσει την πειθαρχική της δίωξη για τις «επιλεκτικές και επικοινωνιακές παρεμβάσεις» της στο έργο των δικαστών.
Αναδείχθηκε Πρόεδρος του Άρειου Πάγου με παράκαμψη έξι αντιπροέδρων
Η Κλάπα είχε αναδειχθεί Πρόεδρος του Άρειου Πάγου μετά από πρωτοφανή παράκαμψη … έξι αντιπροέδρων του ανώτατου δικαστηρίου. Νωρίτερα, είχε «διακριθεί» ως πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου που καταδίκασε τον Νίκο Παππά για παράβαση καθήκοντος σε σχέση με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.
Η Ιωάννα Κλάπα «διακρίθηκε» όμως και κατά τη διάρκεια της θητείας της στην προεδρία του Άρειου Πάγου, καθώς επικρίθηκε για την πίεση και τους πειθαρχικούς ελέγχους στους οποίους υπέβαλε δικαστές για αποφάσεις τους που ενοχλούσαν, όπως στην υπόθεση Λύτρα ή την υπόθεση της πολεοδομίας Ρόδου.
Πέπλο προστασίας στην υποβάθμιση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα
Ο Άρειος Πάγος συχνά έκανε παρεμβάσεις που φανέρωνε αλλεργία στην κριτική, ιδιαίτερα από τη στιγμή που υπήρχαν ευθείες παρεμβάσεις από την εισαγγελέα του ανώτατου δικαστηρίου Γεωργία Αδειλίνη στις μείζονες υποθέσεις του εγκλήματος των Τεμπών και των υποκλοπών, με την αφαίρεση της εποπτείας των ανακρίσεων από τους δικαστές που τις είχαν αναλάβει αρχικά.
Η Κλάπα έριξε «πέπλο προστασίας» σε όλες αυτές τις παρεμβάσεις δικαιολογώντας την συνεχή υποβάθμιση του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα. Και τώρα επιβραβεύεται ξανά από Μητσοτάκη και Φλωρίδη.
Πηγή: documentonews.gr

Σχόλιο GMR: Όλα τα ποινικά (υπαρκτά και αμφισβητούμενα εν μέρει ή εν όλω) βάρη σε όλους τους υπαλλήλους. Όμως στο απυρόβλητο υπουργοί εργασίας και μεταφορών και πρωθυπουργοί όλοι από 2010 ως σήμερα συν Τρόϊκα-ΔΝΤ. Τι κι αν πρόκειται για κατ’ εξοχήν ατύχημα πλήρους παραβίασης του θεσμικού πλαισίου υγείας και ασφάλειας της εργασίας(*), τι κι αν διασύνδεση με υποκείμενη αιτία τα μνημόνια.
———————
(*) ατύχημα πολυαιτιακό & πολυπαραγοντικό και με διασύνδεση πολυαιτιακότητας και πολυπαραγοντικότητας, όπως πχ παραβίαση ΥΑΕ συμπεριλαμβανομένων (διασύνδεση) καταχρηστικών και παράνομων εργασιακών σχέσεων και καταστάσεων και με καταχρηστική και παράνομη επιβολή της εγγενούς ανισότητας των μερών (διασύνδεση) τόσο σε εθνικό (ανασφάλειες κατά παράβαση ΥΑΕ) όσο και υπερεθνικό επίπεδο (Μνημόνια), πέραν της κυβερνητικής επιλογής κομματικού φίλου πλήρως ακατάλληλου αλλά και με ακατάλληλη/ελαστική σχέση εργασίας ως σταθμάρχη (διασύνδεση) .
_.
Capital/Επικαιρότητα, 17 Απριλίου 2026
Έφυγε από τη ζωή ο ένας από τους δύο ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, οι οποίοι κατηγορούνταν για παράβαση καθήκοντος σχετικά με τον ανεπαρκή έλεγχο της επίμαχης σύμβασης 717/2014, που σχετίζεται με το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΟΕ ΕΜΔΥΔΑΣ, ο ελεγκτής βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του και, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο θάνατός του αποδίδεται σε παθολογικά αίτια.
Υπενθυμίζεται ότι κατά την τελευταία δικάσιμο για την υπόθεση, ο κατηγορούμενος δεν είχε δώσει το “παρών”, με τον νομικό του εκπρόσωπο να επικαλείται προβλήματα υγείας.
H ανακοίνωση
“Ενημερώνουμε ότι την Τετάρτη 15/4, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του ο συνάδελφος μας Τραπεζιώτης Δημήτρης, Πολιτικός Μηχανικός και Επιθεωρητής – Ελεγκτής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.
Ο συνάδελφος Τραπεζιώτης, υπάλληλος αρχικά του Υπουργείου Υποδομών, διετέλεσε παλαιότερα μέλος του ΔΣ της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής και διακρίθηκε για τις γνώσεις του, την ανθρωπιά του, την αλληλεγγύη και τη διάθεση προσφοράς που επιδείκνυε.
Καλός επιστήμονας και ικανός στη δουλειά του που στηριζόταν σε αρχές και αξίες, Ο συνάδελφός μας πρόσφατα, βρέθηκε στο στόχαστρο μιας άδικης δίωξης για “παράβαση καθήκοντος”, όπως αναλυτικά αναφέραμε στην από 21/1/2026 ανακοίνωση μας με τίτλο:
“Συμπαράσταση στους συναδέλφους μας της ΕΑΔ, όχι στη λογική των εξιλαστήριων θυμάτων” για τη Σύμβαση 717 του ΟΣΕ, τη στιγμή που εγκαίρως και αναλυτικά είχαν αναδείξει με Έκθεση τους, όλα τα προβλήματα της εν λόγω Σύμβασης.
Εκτιμούμε ότι η αιφνίδια απώλεια του συναδέλφου μας συνδέεται πιθανόν αιτιωδώς με τη στρεσογόνο κατάσταση στην οποία βρισκόταν τους τελευταίους μήνες, όπως και δεκάδες άλλοι συνάδελφοί μας πανελλαδικά, οι οποίοι αντιμετωπίζουν διώξεις στο πλαίσιο άσκησης των υπηρεσιακών τους καθηκόντων.
Υπό το πρίσμα αυτό, η απώλεια αυτή συνδέεται με τις ευρύτερες συνθήκες που αναδείχθηκαν με αφορμή το έγκλημα των Τεμπών, ως αποτέλεσμα διαχρονικών παραλείψεων και χρόνιων παθογενειών.
Καλούμε την Πολιτεία να διερευνήσει πλήρως και σε βάθος τις συνθήκες του θανάτου του συναδέλφου μας.
Παράλληλα, επισημαίνουμε ότι η λογική των “εξιλαστήριων θυμάτων”, με υπαλλήλους να καλούνται να επωμιστούν ευθύνες που δεν τους αναλογούν, οφείλει να σταματήσει άμεσα, ώστε να μην οδηγηθούμε σε νέες απώλειες ανθρώπινων ζωών.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει…”.
Πηγή: capital.gr

Σχόλιο GMR: Η συνέντευξη αποτελεί καταγγελία για πολιτικοδικαστική αλλοίωση θεσμών δικαίου (=εσχάτη προδοσία) πράγμα σωστό το οποίο και συνυπογράφουμε, ως το σημείο που η κα Καρυστιανού νοθεύει το ηθικό πλεονέκτημά της και αποπροσανατολίζει από την επιμονή στον ένα και συγκεκριμένο στόχο δηλαδή την δικαστική δικαίωση των θυμάτων (με το “Στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών θα είμαστε πανέτοιμοι“) και ταυτόχρονα υπόσχεται ετοιμότητα πολιτικής συνδιαχείρισης της μνημονιακής πολιτικής. Λες και δεν είναι τα μνημόνια η υποκείμενη εκείνη αιτία (με υπαιτιότητες πρωθυπουργών & τρόϊκας) που σκότωσε το παιδί της σύμφωνα και με το πόρισμα/ανάλυση αιτιών ατυχήματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ.
Και βέβαια η κυρία Καρυστιανού θα έπρεπε ως γιατρός, που οφείλει να γνωρίζει τα περί υγείας και ασφάλειας εργασίας (ΥΑΕ), να έχει αντιληφθεί πως το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ περιλαμβάνει εκτός από τα μνημόνια, την αιτία “πλήρης και επίμονα χρονίζουσα παραβίαση του θεσμικού πλαισίου ΥΑΕ, συμπεριλαμβανομένων εργασιακών σχέσεων και καταστάσεων“, η οποία οδηγεί σε υπαιτιότητες υπουργών εργασίας και μεταφορών πολλών κυβερνήσεων, ιδιαίτερα όλων των μνημονιακών, δεδομένου πως για την ΥΑΕ υπάρχει προειδοποιητική επιστολή της Commission από το 2003 και αυτό το έχουμε πολλάκις γνωστοποιήσει στον σύλλογο των Τεμπών και επί κας Καρυστιανού και επί κου Ασλανίδη.
Τα παραπάνω τίθενται υπ’ όψιν όλων των θυμάτων και των συγγενών των θυμάτων των Τεμπών μέσα στον σύνδεσμο https://greek-market-research.com/article/to-zoymi-toy-atychimatos-ton-tempon/, πράγματα όμως που θα έπρεπε να έχουν επισημάνει και συμπεριλάβει στην δικογραφία όλοι οι δικηγόροι τους (οι “κλειδούχοι” της πορείας της Δίκαιης Δίκης του ατυχήματος των Τεμπών μη ταυτιζόμενοι με την εισαγγελικοδικαστική ως επίπεδο Εισαγγελέα και Προέδρου του Αρείου Πάγου παράκαμψη των ως άνω αιτιών και υπαιτιοτήτων).
_.
Μαρία Καρυστιανού, 5 Απριλίου 2026
Η Μαρία Καρυστιανού, μίλησε το πρωί του Σαββάτου στο MEGA, τόσο για τις εξελίξεις γύρω από τη δίκη για την τραγωδία των Τεμπών αλλά και τα «χαμένα» βίντεο.
Η ίδια άσκησε έντονη κριτική για τη δικαστική διαδικασία, χαρακτηρίζοντας πρωτοφανή την αποχή της δικαστού, ενώ δήλωσε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας πως «κάτι υπάρχει που τους καίει».
«Ένα σχόλιο που θέλω να κάνω για τη δίκη, για τα χαμένα βίντεο και την αποχή που δήλωσε η δικαστής. Θα πω ότι αυτό που συμβαίνει είναι πρωτόγνωρο. Φαντάζομαι έχει πέσει από τα σύννεφα όλος ο νομικός κόσμος, διότι αυτά που συμβαίνουν είναι ανεπίτρεπτα και αδιανόητα. Όπως έχω ήδη εκφράσει μέσω ενός ποστ, αποχή δεν μπορεί να δηλώσει μια δικαστής επειδή ζορίστηκε. Δεν είναι η θέση του δικαστή να λιποθυμά, να λιγοψυχά ή να φοβάται. Η θέση καταρχάς της δικαστού είναι να έχει τον απόλυτο έλεγχο της δίκης της αίθουσας. Εάν αισθάνθηκε για οποιοδήποτε λόγο προσβεβλημένη από την οποιαδήποτε συμπεριφορά κάποιου δικηγόρου, θα έπρεπε να έχει βάλει τα όρια και θα μπορούσε να κάνει οποιαδήποτε άλλη νομική ενέργεια, εάν αυτό συνεχιζόταν. Έπρεπε να προστατεύσει τη δίκη και να την ορίσει, όχι να δηλώνει αποχή, η οποία σύμφωνα με τον νόμο είναι μόνο για συγκεκριμένους λόγους και μάλιστα όταν υπάρχει μία προσωπική σχέση με κάποιον από τους παράγοντες της δίκης. Αυτός είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο μπορεί ένας δικαστής να δηλώσει αποχή. Ήρθε προ των ευθυνών της να μας παραδώσει τα βίντεο. Αυτό είναι το θέμα όλο. Ότι δεν μπορούμε να έχουμε πρόσβαση στα βίντεο. Επί ένα μήνα βάζανε χαζές δικαιολογίες ως προσκόμματα για να μην αποκτήσουμε πρόσβαση. Και τελικά έρχεται η δικαστής και δηλώνει αποχή, η οποία είναι τελείως αναίτια και αδικαιολόγητη», είπε αρχικά η Μαρία Καρυστιανού.